Familia ministrului Justiției a cedat cota-parte în cadrul companiei Fly One unui fost coleg de-al demnitarului de la Air Moldova

Victoria Dodon
12/10/2016
Foto: facebook.com/FlyOne

Soția ministrului Justiției, Vladimir Cebotari, a renunțat la cota-parte de 40% din cadrul companiei Fly One SRL. Potrivit ultimelor date de la Camera Înregistrării de Stat, pachetul a intrat în posesia lui Andrei Țurcan, fost director comercial al companiei Air Moldova în perioada în care Cebotari ocupa postul de director al Departamentului juridic.

Țurcan a lucrat la Î.S. Air Moldova în anii 2007-2012, în timp ce actualul ministru al Justiției a exercitat funcția de director al Departamentului juridic al operatorului aerian, în anii 2006-2011. Și Mircea Maleca, fost director al Autorității Aeronautice Civile, a fost coleg cu cei doi, ocupând postul de director financiar la Air Moldova până în 2013, când a devenit director general al companiei. „Da, este adevărat, sunt co-acționar, este afacerea mea. Nu dețin nicio funcție în firmă. Am cunoștințe vaste în domeniul aerian și o experiență bogată”, a confirmat Țurcan pentru Anticoruptie.md.

Ministrul Cebotari a refuzat să ofere detalii pe marginea subiectului. „Persoana vă va comunica singură dacă va dori, eu nu pot vorbi pentru dumnealui. Sunt clauze de confidențialitate în contract, nu pot să dau detalii, mai ales că tranzacția a efectuat-o soția”, ne-a spus ministrul.

DOC // Un nou regulament privind ajutoarele de stat în sectorul aerian. CNA: „Promovează doar interesele Aeroportului concesionat și ale companiei Fly One”

Noua companie aeriană Fly One operează zboruri din luna mai 2016, transportând călători spre mai multe oraşe europene. Firma, înregistrată în toamna anului trecut, o are printre fondatori pe Maria Cebotari, soţia actualului ministru al Justiţiei, Vladimir Cebotari, în timp ce sora acestuia, Mariana Tăbuică, este noul director executiv. Anticoruptie.md a scris anterior despre faptul că partener de afaceri al familiei Cebotari în noua firmă ar fi Mircea Maleca, fostul director al Autorității Aeronautice Civile (AAC), oficialul ascunzându-se în spatele fostului său socru de la Leova. Informația a fost confirmată și de Serviciul de Informații și Securitate. După publicarea anchetelor jurnalistice, Maleca și-a dat demisia din funcție, la solicitarea premierului Pavel Filip.

Totodată, activitatea Fly One şi conflictul de interese admis de Mircea Maleca au ajuns în vizorul CNA. Ofiţerii Anticorupție au cerut și Comisiei Naţionale de Integritate să se expună dacă fostul şef al AAC a admis un conflict de interese. Tot la începutul lunii iunie, Iurie Chirinciuc, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, a expediat în adresa Întreprinderii de Stat Moldatsa un demers potrivit căruia Fly One nu dispune de nicio cursă regulată.

Între timp, CNA a încetat cauza pornită, motivând că faptele expuse în presă nu s-au adeverit, iar Autoritatea Națională de Integritate (ANI) nu s-a expus încă dacă Vladimir Cebotari și Mircea Maleca au admis vreun conflict de interese, pentru că instituția, reformată de curând, nu este încă funcțională.

Victoria Dodon
12/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii