Fără miniștri și deputați: Cele mai răsunătoare dosare de corupție din 2018

Julieta Savițchi
04/01/2019
Colaj Anticoruptie.md

Anul 2018 nu s-a remarcat prin dosare de corupție cu nume sonore de politicieni, miniștri sau deputați. Reporterii portalului Anticoruptie.md au făcut o radiografie a celor mai răsunătoare cazuri de corupţie care au ajuns în atenţia publică pe parcursul anului trecut.

Unul din dosarele de corupție care a surprins opinia publică a fost cel al președintelui asociație de părințil de la grădinița "Lăstăraş" din Chișinău. Acesta a fost reţinut de ofiţerii CNA, fiind bănuit că şi-ar fi însuşit, în interes personal, sume enorme de bani de la părinţii copiilor care frecventau instituţia. Anterior mai mulți părinți care-și duc copiii la această grădinița s-au plâns presei că plătesc sume mari de bani pentru diferite activități, care nu ar avea loc. Ei spuneau atunci că șeful Asociației Obșteşti de pe lângă grădiniță este feciorul directoarei instituției. Scandalul a pornit în cadrul unei adunări, după ce părinții au solicitat un raport de activitate al asociației, care gestiona banii colectați lunar. ​

Schemele de corupție în domeniul construcțiilor, cu implicarea funcționarilor de la Primăria Chișinău nu au lipsit nici în 2018. Astfel, 17 funcționari ai Primăriei Chișinău au fost escortați la CNA, într-un dosar de corupție. Funcționarii ar fi semnat acte pentru construcții ilegale

Un alt caz de rezonanţă a fost înregistrat la Centrul de diagnosticare medicală. Șeful secţiei imagistică şi tomografie computerizată din cadrul centrului nominalizat, în complicitate cu o reţea de medici din instituţiile medicale de stat şi din clinici private, ar fi oferit servicii contra cost pacienţilor, banii pentru aceste servicii nefiind contabilizați în visteria instituției.

Un caz scandalos de corupție a fost și cel depistat la Ministerul Economiei și Agenției Naționale de Transport Auto. Şapte angajați din cadrul acestei instituții au fost reținuți. Funcționarii îi determinau pe șoferi să achite „taxe de protecție”. Printre persoanele reținute de ofițerii CNA sunt cinci angajaţi ai Agenţiei Naţionale Transport Auto, între care un şef de direcţie, doi adjuncţi şi doi inspectori, un consultant din cadrul Ministerului Economiei şi Infrastructurii, dar şi administratorul unei companii, specializate în transportul de pasageri.

Ion Apostol, primarul satului Trușeni

Un alt dosar răsunător a fost și cel ce ține de schemele cu terenuri în satul Trușeni, dosar care l-a ținut pe primarul Ion Apostol timp de patru luni în arest preventiv. Potrivit procurorilor, primarul, alături de un fost inginer cadastral și președintele unei întovărășiri pomicole ar fi identificat doritori de a cumpăra terenuri, după care, contra unor sume de bani, care se ridicau până la 10 000 de euro pentru un teren, le-ar fi legalizat prin falsificarea mai multor documente. Pentru a da o tentă legală tranzacţiei, bănuiţii ar fi falsificat certificate de proprietate, dându-le numere de înregistrare fictive, prin care se atesta dreptul beneficiarului asupra terenurilor.

Nu a trecut fără scandaluri de corupție nici domeniul farmaceutic. 20 de persoane, printre care mai mulți angajați ai unor instituții medicale, au fost reținute de ofițerii CNA și procurorii anticorupție, fiind bănuite de implicare într-o schemă prin care agenţi de vânzări ai unor companii farmaceutice se înţelegeau cu unii medici din cadrul instituţiilor medico-sanitare să le promoveze produsele. Potrivit oamenilor legii, reprezentanţii companiilor farmaceutice convingeau medicii, în schimbul unor remunerări ilegale, să prescrie pacienţilor anumite medicamente, aflate în stocurile farmaciilor. La rândul lor, angajaţii instituţiilor medicale le indicau pacienţilor aceste preparate, dar şi farmacia de unde să le achiziționeze. În schimbul serviciilor de promovare, angajaţii medicali erau remuneraţi sistematic cu diferite sume de bani, bunuri sau cu sponsorizarea unor deplasări peste hotarele ţării.

Sergiu Brînza

Anul 2018 i-a marcat pe fostul decan al facultăţii de Drept de la USM, Sergiu Brînza și avocatul Viorel Berliba. Cei doi au fost reținuți, la 9 octombrie de ofițerii Centrului Național Anticorupție. Conform materialelor cauzei, Viorel Berliba, doctor habilitat în drept, ar fi oferit lui Sergiu Brînza mită din partea a doi doctoranzi ca să le faciliteze susținerea tezelor de doctorat. Judecătoria Chișinău a eliberat mandat de arestare pe numele lui Brînza pentru 30 de zile în izolator, iar Curtea de Apel Cahul l-a plasat în arest la domiciliu.

La două săptămâni de la reținerea lui Sergiu Brînză, procurorii Anticorupţie au reţinut-o şi pe Liubov Brînza, magistrată la Curtea de Apel Chișinău. Aceasta a fost reținută împreună cu alți patru judecători, un procuror și un medic. Printre magistrații vizați mai figurează Galina Moscalciuc și Ludmila Ouș de la Curtea de Apel Chișinău și judecătoarele Victoria Hadârcă și Svetlana Tizu de la Judecătoria Chișinău. Urmărirea penală în dosarul de corupție, supranumit ”Dosarul judecătoarelor”, a fost pornită în august 2018 pentru trafic de influență.

Svetlana Tizu, Victoria Hadârcă, Ludmila Ouș, Liubov Brânză, Galina Moscașciuc

Procurorii spun că judecătorii de la Curtea de Apel, precum și cei de la Judecătoria Centru, au pretins și au primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile în mai multe cauze penale aflate în examinare. ”Dosarul judecătoarelor” a fost cel mai răsunător caz de corupție investigat de organele de drept în 2018.

Julieta Savițchi
04/01/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii