Fără studii, dar cu donații grase la campaniile lui Dodon. Profilurile candidaților anunțați de socialiști pentru listele uninominale

Mariana Colun
01/10/2018
Foto: socialistii.md

Partidul Socialiștilor și-a anunțat candidații pentru alte zece circumscripții electorale uninominale. Printre aceștia se numără deputați, businessmeni și sponsori generoși ai PSRM. Pretendenții la un loc în viitorul legislativ au fost prezentați de șefa formațiunii politice, Zinaida Greceanîi, în cadrul unor manifestații „împotriva politicii de jaf a guvernării eurounioniste” organizate de socialiști în raioanele respective. În prezent, numărul candidaților PSRM înaintați pe listele uninominale a ajuns la 15. 

Aleksandr Minizianov. Foto: socialistii.md

Aleksandr Minizianov este candidatul PSRM în circumscripția electorală Glodeni. El este consilier local la Primăria Glodeni și unul dintre cei mai generoși finanțatori ai Partidului Socialiștilor. ​Centrul de Investigații Jurnalistice a scris despre Minizianov că a fost unul dintre cei mai darnici în campania electorală a lui Igor Dodon. Minizianov a vărsat în buzunarul electoral al socialiștilor 107.400 de lei.

Cu doi ani mai devreme, în 2014, în campania electorală pentru parlamentare, Minizianov a donat în bugetul electoral al PSRM 178.200 de lei. Valoarea acestei donații este surprinzătoare deoarece veniturile cumulate ale lui Minizianov în ultimii doi ani înainte de alegerile parlamentare erau de 163.000 de lei.

Conform datelor Camerei Înregistrării de Stat, Minizianov este fondatorul Întreprinderii Individuale Minizianov Plus specializată în comerț. În 2014, Aleksandr Minizianov a fost pe locul 43 în lista candidaţilor socialiști la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Tot el este și proprietarul sediului socialiștilor de la Glodeni.

Piotr Pușcaș. Foto: socialistii.md

În circumscripția electorală Cimișlia și-a prezentat candidatura Piotr Pușcari, președinte al raionului Basarabeasca. Pușcari are o contraperformanță impresionantă pentru calitatea sa de candidat la funcția de legiuitor – are doar 11 clase.  Pușcari este și cel mai tânăr președinte de raion din republică. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au scris despre el că a donat pentru Igor Dodon în campania electorală pentru prezidențiale aproape 70.000 de lei, ceea ce reprezintă aproape tot venitul acestuia pentru anul 2015. Doi ani mai devreme, la parlamentarele din 2014, când raporta un salariu de 69.000 de lei, pentru doi ani, Pușcari a donat aceleiași formațiuni 89.000 de lei.

În circumscripția electorală Ungheni, la alegerile din 24 februarie 2019 va candida Ghenadi Mitriuc. La fel ca Oleg Savva, Ghenadi Mitriuc a acces în Parlament în 2014.

El a fost consilier independent în Consiliul Orășenesc Ungheni, după care viceprimar al aceluiași oraș. În declarația de avere și interese personale pentru 2017, Mitriuc a indicat salariul de deputat în valoare de aproape 222.000 de lei. Alte 22.400 de lei Mitriuc le-a dobândit din alocația de la CNAS, dobânda bancară și înstrăinarea a două mijloace de transport. Potrivit actului prezentat la ANI,Ghenadi Mitriuc are opt terenuri, o casă de 133,2 metri pătrați, cu o valoare de peste 209.000 de lei, un apartament de 48,3 metri pătrați, pe care l-ar fi primit drept donație, un garaj și o „altă avere imobilă” în valoare de 22.000 de lei.

Ghenadi Mitriuc este fondatorul a trei firme: Rincor-Prim SRL, Total-Info SRL și ÎI Ghenadi Mitriuc. Centrul de Investigații Jurnalistice a scris că Ghenadi Mitriuc este pasionat de automobile și, până a ajunge deputat, deținea, conform declarației de avere pentru 2014, nu mai puțin de opt autoturisme: un Peugeot, un Volkswagen Golf, un Volkswagen Passat, patru Mercedesuri, dintre care unul îl conducea prin mandat, și o remorcă rulotă Helmut Knaus.

La distanța de trei ani, din declarația de avere au dispărut Volkswagen-urile, Mercedes-ul condus prin mandat a intrat în proprietate în 2017 contra sumei de 35.000 de lei și, în același an, cu aceeași valoare, a mai fost procurat un automobil de model Toyota Verso fabricat în 2011. Prețul de piață al acestei mașini este de câteva ori mai mare. În campania electorală pentru prezidențialele din 2016, deputatul a donat pentru Igor Dodon 33.550 de lei. 

Oleg Savva. Foto: socialistii.md

Oleg Savva a fost înaintat drept candidat din partea PSRM în circumscripția Fălești. Savva este deputat pe listele PSRM din 2014. Savva a acces în Parlament „ca prin urechile acului”, fiind ultimul candidat socialist care a intrat în legislativ după anunțarea rezultatelor scrutinului. Oleg Savva se numără printre cei 74 de deputați care au votat pentru schimbarea sistemului electoral în iulie 2017. În ultima sa declarație de avere și interese personale, pentru 2017, Savva a raportat venituri de 189.000 de lei din salariul de parlamentar și indemnizațiile aferente.

Potrivit actului depus la Autoritatea Națională de Integritate, Savva este proprietarul unui teren intravilan de șase ari cu o valoare de 20.000 de lei, al unei case de locuit de 116 metri pătrați, care ar constitui o donație și ar valora peste 54.000 de lei, și al unei construcții auxiliare estimată la 19.000 de lei. Totodată, Savva a declarat calitatea de asociat cu o cotă de participare de 85% în cadrul companiei SC Glebuscom SRL din Fălești specializată în „transporturi cu taxiuri de toate tipurile”În 2016, în cadrul campaniei electorale prezidențiale, Savva a donat pentru Dodon 54.280 de lei. La alegerile parlamentare din noiembrie 2014, deputatul socialist a vărsat în haznaua formațiunii 85.500 de lei. 

PSRM​ este reprezentat în circumscripția electorală Orhei de ​Mihai Catraniuc, iar în circumscripția electorală Ivancea de Mihail Paciu. Mihai Catraniuc este liderul organizației teritoriale a partidului. El a fost director al Centrului de Telecomunicații din orașul Orhei, consilier în aceeași localitate, iar la alegerile locale din 2015 a candidat la fotoliul de primar, însă nu a acumulat decât 2,62 % din sufragii.

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au scris că sediul organizației teritoriale a PSRM din Orhei este amplasat într-un imobil pe care socialiștii îl închiriază de la Constantin Catraniuc, fiul lui Mihail Catraniuc. 32.370 de lei a scos Mihai Catraniuc din buzunar în 2016 pentru a sprijini campania electorală pentru prezidențiale a lui Igor Dodon.

Mihail Paciu este fermier și om de afaceri din Brăviceni, Orhei, conducător al Gospodăriei Țărănești M.I. Paciu. Portalul radioorhei.info a scris că la începutul lunii octombrie 2017, Gospodăria Ţărănească deținută de Mihail Paciu a fost inclusă într-o listă de 18 companii, care au avut dreptul să exporte în Rusia materialul săditor viticol şi pomicol pe care îl produc. La prezidențialele din 2016, Mihail Paciu l-a susținut pe Dodon cu doar 1.500 de lei.

Aliona Briciag. Foto: socialistii.md

La 30 septembrie, în circumscripția electorală Sângerei și-a înaintat candidatura Vasile Luca. La alegerile locale din 2015, el s-a situat pe poziția a 16-a în lista candidaţilor suplianţi la funcţia de consilier în consiliul raional Sângerei. Este fondatorul companiei Virtim Lux SRL, specializată în transportul de mărfuri. Luca a donat 5.000 de lei pentru campania Igor Dodon la prezidențialele din 2016.

În circumscripția electorală Leova, la alegerile din 24 februarie 2019 va candida Aliona Briciag, consilier raional din partea PSRM la Leova. În cadrul campaniei pentru alegerile locale din 2015, Briciag a donat Partidului Socialiștilor 30.000 de lei.

În circumscripția electorală Edineț, candidatul PSRM este Nicolai Melnic. Acesta este consilier raional ales la scrutinul local din iunie 2015 și președinte al organizației teritoriale PSRM la Edineț. În campania electorală prezidențială din 2016, Nicolai Melnic a donat pentru Igor Dodon 1.800 de lei. 

Irina Lozovan este candidata socialiștilor în circumscripția formată din raioanele Ocnița și Dondușeni. Acesta este consilier raional în cadrul Consiliului raional Ocnița, dar și consilier orăşenesc la Otaci. Candidatura ei a fost înaintată la 8 septembrie curent. În campania pentru prezidențiale din 2016, Lozovan a donat pentru Igor Dodon 35.000 de lei. La alegerile parlamentare din noiembrie 2014, consiliera de la Ocnița și-a susținut partidul cu 85.750 de lei. 

PSRM și-a anunțat anterior candidaturile pentru circumscripțiile Căușeni, Ștefan-Vodă, Soroca, Florești și Râșcani, unde a fost înaintat fiul unei regretate deputate socialiste.

Data alegerilor parlamentare a fost stabilită de către legislativ pentru 24 februarie 2019. Mai multe voci spun însă că scrutinul parlamentar se va desfășura mai devreme cu două luni, în decembrie curent.

La scrutinul parlamentar din noiembrie 2014, Partidul Socialiștilor a intrat în Parlament cu 25 de mandate.  

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Mariana Colun
01/10/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii