Firmă apropiată lui Igor Dodon, cu pretenții de milioane față de Fabrica de conserve din Călărași

Anticoruptie.md
28/08/2017
Igor Dodon, alături de Oleg Teterea, anterior administrator al firmei Hunter Elit Club. Foto: facebook.com/Igor Dodon

Compania Hunter Elit Club SRL, despre care presa a scris anterior că ar fi afiliată intereselor actualului președinte Igor Dodon, încearcă să obțină, prin judecată, recuperarea unei datorii în valoare de peste 24 de milioane de lei de la Fabrica de conserve din Călărași. Inițial, firma a pretins o datorie de peste 13 milioane de lei de la fabrică. Suma a fost însă majorată ulterior cu încă 11 milioane de lei, penalități impuse în baza unor prevederi contractuale dubioase.

Hunter Elit Club SRL îl are în prezent în calitate de asociat și administrator unic pe Veaceslav Anghel, un membru al PSRM şi consăteanul lui Igor Dodon, candidatul cu numărul 46 în lista socialiştilor la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 şi unul dintre finanţatorii PSRM în timpul campaniilor electorale.

În februarie 2017, după ce Curtea de Apel Chișinău a decis intentarea procedurii de insolvabilitate a Fabricii de conserve din Călărași, Hunter Elit Club s-a adresat în judecată cu cererea de a-i fi validate creanțele în sumă de șapte milioane de lei, cu titlu de datorie în calitate de creanță chirografară de rangul V, dobânda de întârziere în sumă de 5,5 milioane de lei și penalitate de întârziere în sumă de 1,2 milioane de lei, cu titlu de creanță chirografară de rangul VI.

Oleg Teterea (în stânga lui Igor Dodon), pe Muntele Athos. Foto: Facebook/Igor Dodon

Compania a explicat în instanță că aceste datorii au fost acumulate după ce, în 2008, Fabrica de conserve din Călărași a împrumutat zece milioane de lei de la Oleg Teterea, în prezent președintele Organizației Teritoriale din Cimișlia a PSRM și apropiat al lui Igor Dodon. Banii urmau să fie rambursați până la 13 august 2010. Cu doar câteva luni înainte de asta, în aprilie 2010, Tetelea a cesionat această creanță companiei Hunter Elit Club, cu toate drepturile de revendicare a banilor de la Fabrică. Anterior, Teterea a fost o perioadă administrator al Hunter Elit Club.

Pentru că fabrica nu își onorase obligațiile de rambursare a împrumutului, în iulie 2011, firma, care este acționară la Fabrica de conserve din Călărași, a semnat cu ultima un acord adițional la contractul de împrumut din 2008, obligând întreprinderea să-i plătească o penalitate de 0,1 % din suma restantă a datoriei pentru fiecare zi de întârziere.

Astfel, în baza acestor penalități, datoria, care în 2011 era de şapte milioane de lei (o parte din bani fuseseră deja restituiți – n.r.), a generat pretenții financiare suplimentare de peste 11 milioane de lei.

Examinând pretențiile firmei, Curtea de Apel Chișinău a ignorat, în hotărârea adoptată în iulie curent, suma de 11 milioane de lei solicitată în calitate de penalități de la Fabrica de conserve. Pe 23 august curent, Curtea Supremă de Justiție a judecat recursul Hunter Elit Club și a stabilit că instanța de apel a examinat superficial cererea companiei și a trimis dosarul spre rejudecare.

Presa a scris în repetate rânduri despre faptul că Hunter Elit Club ar fi o companie apropiată lui Igor Dodon. Potrivit Ziarului de Gardă, anterior, firma a fost administrată și de cumnatul președintelui, Ghenadie Mereanu. Igor Dodon a respins de mai multe ori că ar avea vreo legătură cu această companie.

Anticoruptie.md
28/08/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii