Fosta ministră a Sănătății, care a anunțat că Valeriu Boboc a decedat intoxicat cu o substanță necunoscută, este noua directoare a Institutului Oncologic

Anticoruptie.md
28/11/2016
Larisa Catrinici, într-o vizită în teritoriu pe când ocupa funcția de ministru. Foto: arhiva Ministerului Sănătății

Larisa Catrinici, fosta ministră a Sănătății, este noua șefă a Institutului Oncologic, fiind desemnată în această funcție în urma unui concurs. Interimatul acestui post a fost asigurat până în prezent de fratele ei, Sergiu Ștepa. Anterior, Larisa Catrinici a fost consilier din partea PSRM în Consiliul Municipal Chișinău, renunțând la mandat în aprilie 2016. Fosta ministră a ajuns în vizorul opiniei publice pentru mai multe decizii controversate pe care le-a luat. 

Singurul contracandidat al Larisei Catrinici a fost Ion Mereuță, şeful catedrei Oncologie, Hematologie şi Radioterapie Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, şeful clinicii Mamologie de la Institutul Oncologic, chirurg mamolog, profesor universitar. 

„Ministerul Sănătății împreună cu Guvernul a schimbat regulamentul pentru ocuparea funcției de conducător al instituțiilor medicale. Au scos cerințele necesare pentru directori, ca să deține titlu de doctor sau doctor habilitat în domeniu. L-au pus director interimar pe Serghei Ștepa, care este fratele lui Catrinici. (...) La Institutul Oncologic se face știință și cercetare. Larisa Catrinici nu este oncolog și nici nu are competențe în oncologie”, a declarat Ion Mereuță pentru portalul Sănătate Info, precizând că a contestat rezultatele concursului în judecată.

Contactată de Anticoruptie.md, fosta ministră nu a răspuns la telefon. 

Ministerul Sănătății informează într-un comunicat de presă că Larisa Catrinici are o experiență de peste zece ani în calitate de medic de familie. A absolvit Facultatea  de Medicină generală din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și Facultatea de economie și management public din cadrul Academiei de Administrare Publică de pe lângă președintele Republicii Moldova. În perioada 1996 - 2001 a activat în cadrul Direcției Sănătății a Primăriei municipiului Chișinău. Ulterior, timp de trei ani, a îndeplinit mai multe funcții la Ministerul Sănătății. În 2003 a ajuns în fotoliul de viceministru al Sănătății, funcție pe care a ocupat-o până în anul 2005, când a fost numită în funcția de director al Centrului Național de Transfuzie a Sângelui. Peste doi ani, Larisa Catrinici devine director general al Asociației Curativ-Sanatoriale și de Recuperare a Aparatului Guvernului. Din 2008 până în 2009 a ocupat funcția de ministru al Sănătății. Fostul demnitar s-a alăturat în 2015 echipei PSRM, devenind consilier municipal în Chișinău. Ulterior, Larisa Catrinici s-a retras în domeniul privat. 

Larisa Catrinici a fost inclusă la alegerile parlamentare din 2009 în lista demnitarilor cu probleme de integritate, întocmită de Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat, din care face parte și Centrul de Investigații Jurnalistice. „A semnat proiectul Legii privind asigurarea construcţiei Spitalului Clinic de Traumatologie şi Ortopedie care, în opinia societăţii civile, promovează abuziv interesele unor investitori privaţi, precum şi interesele departamentale sau personale ale responsabililor din cadrul Ministerului Sănătăţii. La 20 februarie 2009, fiind degrevată din funcţia de ministru, Larisa Catrinici a utilizat poziţia de serviciu în interes de partid, convocând conducătorii instituţiilor medico-sanitare la o şedinţă cu tentă electorală”, potrivit detaliilor oferite în 2009 de jurnaliști.

Tot în 2009, fosta ministră a declarat că Valeriu Boboc, tânărul ucis în bătăi în centrul Capitalei în noaptea de 7 spre 8 aprilie, a decedat fiind intoxicat cu o substanță necunoscută. Expertizele suplimentare au arătat însă că victima a murit în urma loviturilor în regiunea capului.

Fostul director al Institutului Oncologic, Victor Cernat, și-a prezentat demisia la începutul lunii martie 2016. Vizat în dosarul licitațiilor trucate în Sănătate, fostul șef al instituției a fost restabilit în funcție printr-o decizie judecătorească. 

Anticoruptie.md
28/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii