Furtul miliardului, discutat în Congresul american. Plahotniuc, Candu și mai mulți procurori și judecători riscă restricții de călătorie în SUA

Anticoruptie.md
28/09/2016
pressalert.ro

Doi congresmanii republicani, Randy Weber și Trent Franks, au propus o rezoluție prin care îl încurajează pe președintele american, dar și Departamentul de Stat SUA al să limiteze asistența oferită Republicii Moldova, doar pentru sectorul Justiției și lupta cu fenomenul corupției, și să investigheze dacă printre banii furați din sectorul bancar moldovenesc se regăsesc și împrumuturi oferite de Fondul Monetar Internațional. De asemenea, oficialii propun să fie creată o listă cu persoane care au fost implicate în furtul miliardului.

Printre cei vizați de congresmani se regăsesc Andrian Candu, președinte al Parlamentului, Mihai Poalelungi, președintele Curții Supreme de Justiție, Eduard Harunjen, procuror general interimar, Viorel Chetraru, directorul general al Centrului Național Anticorupție, Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție, Vladimir Cebotari, ministrul Justiției, Alexandru Jizdan, ministrul Afaceri Interne, Ion Pleșca, președintele Curții de Apel Chișinău, dar și Vlad Plahotniuc, Serghei Iaralov și Dorin Damir. Potrivit proiectului de Rezoluție, SUA ar trebui să impună sancțiuni acelor persoane, inclusiv sancțiuni economice, înghețarea activelor din SUA și interdicție de călătorie în Statele Unite.

Rezoluţia încurajează de asemenea acordarea de suport din partea statului american pentru lansarea reformelor sociale, economice şi politice şi cere să fie organizate alegeri prezidenţiale libere, echitabile şi democratice în Moldova la sfârşitul lunii octombrie.

Anticoruptie.md
28/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii