General-maiorul Viorel Chetraru va avea o nouă misiune, de data aceasta la Curtea de Conturi

Anticoruptie.md
12/12/2018
Foto: cna.md

Viorel Chetraru, fostul șef al Centrului Național Anticorupție, a câștigat concursul pentru funcția vacantă de membru al Curții de Conturi a Republicii Moldova. Chetraru a fost unul dintre cei doi candidați la funcția respectivă, acumulând cel mai mare număr de puncte. Curtea de Conturi a organizat acest concurs după ce un membru al său, Tamara Andrușca, a fost numită în fruntea Comisiei Naționale de Asigurări în Medicină. Curtea de Conturi va înainta rezultatetele concursului legislativului, care va urma să se pronunțe asupra candidaturii lui Chetraru.

Viorel Chetraru a ocupat postul de director al Centrului Naţional Anticorupţie între 25 octombrie 2012 şi 15 decembrie 2017. În perioada 2009–2012, el a exercitat funcţia de director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), instituţie reorganizată în 2012 în Centrul Naţional Anticorupţie.

În 2012, în timpul probei orale pentru ocuparea funcţiei de şef al Centrului Național Anticorupție, Chetraru a recunoscut în faţa deputaţilor din Comisia parlamentară juridică, pentru numiri şi imunităţi că „CCCEC, din start, a fost construit pe o temelie putredă şi subordonat politicului”.

În același an, Chetraru şi-a presărat cenușă pe creștet, într-o conferinţă de presă, spunând că a făcut cea mai mare greşeală atunci când a acceptat funcţia de director CCCEC la propunerea unui partid politic (Partidul Democrat – n.r.). Chetraru a fost „uns” general-maior la 36 de ani, fiind cea mai tânără persoană din Republica Moldova cu acest grad.

„A existat o subordonare faţă de politic atât în opt ani de guvernare comunistă, cât şi în ultimii trei ani. În cadrul CCCEC s-a format o instituţie internă. Nu am avut conducători, ci politruci, care au alergat la partide să primească indicaţii, să-şi argumenteze încrederea pe care le-au dat-o prin vânzarea de informaţii, prin încercări de a interveni în cazuri penale”, a declarat acelaşi Chetraru deputaţilor.

Conform declaraţiilor depuse de Viorel Chetraru, familia acestuia este posesoarea următoarelor bunuri imobile şi mobile: o casă de locuit cu terenul aferent în mun. Chişinău şi un automobil Renault Megane. Demnitarul mai are un credit în lei contractat în 2016 cu rata dobânzii de 0% şi scadent în 2020.

Anticoruptie.md
12/12/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii