Gheorghe Creţu, condamnat în dosarul Pădurea Domnească, ar putea decide cine merită să ia licenţa de avocat

Victoria Dodon
18/09/2015

Gheorghe Crețu, fostul vicepreşedinte al Curţii de Apel Chişinău, condamnat în dosarul omorului din Rezervaţia Pădurea Domnească, este unul din cei 52 de pretendenți la funcția de membru al Comisiei de licenţiere a profesiei de avocat din cadrul Uniunii Avocaţilor.

Lista candidaţilor a fost publicată acum câteva zile, iar joi, 17 septembrie, a avut loc prima şedinţă a comisiei care desfășoară concursul.

La începutul anului, fostul judecător a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul omorului omului de afaceri Sorin Paciu. Tragedia a avut loc la sfârșitul anului 2012, când un grup de demnitari și businessmeni au participat la o vânătoare ilegală în Rezervaţia Pădurea Domnească. Gheorghe Crețu, singura persoană cercetată penal în acest dosar, a mai fost obligat să plătească despăgubiri de circa un milion de lei familiei Paciu, câte 1.500 de lei lunar până la atingerea majoratului fiicei victimei şi o altă amendă de 6.000 de lei.

După punerea sub învinuire, Creţu a fost nevoit să iasă din sistemul judecătoresc, revenind în avocatură. Acesta a devenit apărător încă la începutul anilor 1990. După ce timp de mai mulți ani a fost magistrat la Judecătoria Botanica şi la Tribunalul Chişinău, și-a reluat activitatea în avocatură din 2003 până în 2007. Atunci a devenit judecător la Curtea de Apel Chișinău. Totodată, Gheorghe Creţu predă Drept procesual civil la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat.

Printre cei care şi-au depus candidatura este şi avocatul Igor Şeremet, lector la aceeași facultate şi membru al formaţiunii “Partidul Nostru”, condusă de Renato Usatîi. Acesta a ocupat locul nouă în lista candidaţilor la funcţia de deputat la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014.

Şi Viorel Malanciuc, fiul membrului Comisiei pentru etică şi diciplină din cadrul Uniunii, Ion Malanciuc, vrea să devină membru al comisiei. Un alt pretendent este Adrian Tăbârţă, fiul lui Vitalie Tăbârţă, președintele aceleiaşi comisii.

Comisia de licenţiere a profesiei de avocat are 11 membri, aleşi în urma unui concurs, dintre care opt sunt avocaţi cu o vechime în domeniu de cel puţin cinci ani, iar alţii trei sunt profesori titulari de Drept cu o vechime de muncă de cel puţin cinci ani.

Galina Bostan, preşedinta Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei accentuează că rolul Comisiei de licenţiere a profesiei de avocat este unul foarte important şi anume de aici “încep toate problemele”. “Alegerea pe care o va face Consiliul va constitui proba integrităţii acestuia, pentru că una din cerinţele exercitării profesiei de avocat este reputaţia ireproşabilă. Gheorghe Creţu nu se încadrează în noţiunea de reputaţie ireproşabilă conform legii. La câţi pretendenţi sunt în toată această masă de avocaţi şi dacă niciunul nu e potrivit, atunci mai bine să se organizeze concurs repetat”, comentează Galina Bostan.

FOTO 1: Gheorghe Creţu // Dumitru Goncear

FOTO 2: Igor Şeremet (în mijloc) şi Renato Usatîi // ru1.md

Victoria Dodon
18/09/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii