Guvernul Streleţ, demis după trei luni de activitate

Anticoruptie.md
29/10/2015
FOTO: Şedinţa Cabinetului de miniştri // gov.md

Guvernul Streleţ a fost demis joi, 29 octombrie, cu votul a 65 de deputaţi pentru şi 18 împotrivă, după trei luni de activitate. Decizia vine după ce săptămâna trecută, deputaţii socialişti şi comunişti au înaintat o moţiune de cenzură, invocând că asupra lui Valeriu Streleţ ar plana acuzaţii de corupţie. Votul de neîncredere a fost acordat de către deputaţii PSRM, PCRM şi PD. 

În timpul deliberărilor, premierul Streleţ a calificat moţiunea de cenzură drept lipsită de fond şi “un act de trădare a aşteptărilor partenerilor europeni”. Totodată, el a accentuat că, până la formarea unui nou guvern, procesele pornite pot fi compromise. "Am putea intra într-o perioadă de blocaje. N-avem de unde aştepta binele”, a declarat Valeriu Streleţ de la tribună.  

Liberal-democratul a vorbit şi despre situaţia economico-financiară din ţară şi a enumerat mai multe acţiuni care au fost întreprinse de Cabinetul de miniştri în cele trei luni de mandat. Totodată, el a negat orice acuzaţii privind suspiciunile de corupţie, invocând că este vorba despre “o campanie publică bine dirijată de denigrare”.

“Autorii moţiunii de cenzură invocă că aş fi implicat în facilitarea activităţii unor agenţi economici - Caravita şi compania mea, Bioprotect, pe care nu o administrez din august 2009 şi care pe toată perioada activităţii sale a activat corect. Nu am semnat niciun act în perioada mandatului meu privind facilităţi care ar putea fi acordate acestor companii. Nu există nicio corespondenţă care ar putea demonstra acest lucru. Ceea ce ţine de relaţia dintre compania mea şi Caravita, în 2014 s-au efectuat livrări solicitate în volum de 5,8% din cifra totală de afaceri, care au fost achitate cu întârziere de vreo şapte luni. În 2015, livrări către această companie au fost în volum de 4,6% din cifra totală de afaceri, care încă nu au fost livrate”, a declarat prim-ministrul.

De asemenea, el a accentuat de mai multe ori că a declarat până acum toate proprietăţile, averile şi afacerile pe care le deţine şi că nu a ascuns niciodată nimic.  

Guvernul condus de Valeriu Streleţ a fost învestit pe 30 iulie 2015, după ce fostul premier Chiril Gaburici şi-a anunţat demisia pe 12 iunie, iar Alianța pentru Integrare Europeană III a convenit asupra formării unui nou cabinet de miniştri. 

Potrivit legii, în următoarele trei zile, Cabinetul de miniştri ar trebui să-şi prezinte demisia, iar preşedintele va trebui să desemneze un nou premier. 

Anticoruptie.md
29/10/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii