Încă un proiect cu riscuri de corupție, promovat de Guvern. Vizează grantul oferit de Guvernul României pentru reparația grădinițelor

Anticoruptie.md
05/01/2017
Apropo Magazin

Proiectul de implementare a Programului de grant acordat în 2016 de Guvernul României pentru reparația grădinițelor din Republica Moldova provoacă riscuri de corupție, constată experții Direcţiei legislaţie şi expertiză anticorupţie din cadrul CNA. Într-un raport de expertiză elaborat de aceștia se menționează că cel puțin două prevederi din document sunt echivoce și conferă interpretare diferită, aplicare discreţionară care pot promova anumite interese nelegitime.

Programul de cooperare semnat între Guvernele Republicii Moldova și României prevede că la bugetul de stat urmează a fi transferată suma de 3 000 000 de euro cu titlu de ajutor financiar nerambursabil pentru finanţarea proiectelor de investiţii în infrastructura preşcolară. Guvernul Republicii Moldova va asigura o contribuţie ce nu va depăşi 4% din suma alocată de Guvernul României pentru costurile administrative de implementare a Programului. Această sumă va fi utilizată preponderent pentru acoperirea taxelor şi impozitelor sociale ce urmează a fi virate în bugetul de stat. Totodată, proiectul hotărârii include şi prevederi ce ţin de acordarea resurselor financiare pentru proiectele care au fost deja iniţiate din contul mijloacelor proprii sau a celor alocate din bugetul public naţional şi urmează a fi finalizate din sursele alocate din grantul României. La acest capitol fiind indentificate cele mai multe riscuri de corupție. Astfel, documentul prevede acordarea finanțării din grantul românesc pentru mai multe contracte atribuite anterior, prevedere care ar fi contrară legii.

 „Acest fapt vine în contradicţie cu prevederile Legii privind achiziţiile publice care stabilește că „Contractul de achiziţii publice se încheie conform procedurilor de achiziţie publică prevăzute de prezenta lege, pentru întreaga sumă atribuită unei achiziţii pe an, în temeiul planului de achiziţie şi în limita alocaţiilor aprobate”. Astfel, evidenţiem că autoritatea contractantă nu are dreptul să mărească volumul bunurilor, lucrărilor şi serviciilor, stabilit de contractele de achiziţii publice încheiate, pentru a evita efectuarea unor noi achiziţii, cu excepţia cazurilor prevăzute de legea menţionată. Prin urmare, pericolul acestei reglementări constă în apariţia practicilor diverse de interpretare a acestei norme în interesul anumitor factori de decizii prin promovarea intereselor nelegitime care pot fi abuzive şi neîntemeiate juridic prin prisma legislaţiei achiziţiilor public”, semnalează experții.

La fel, aceștia atrag atenția la anexele cu proiectele care urmează a fi finanțate.  „Anexa nr.2 prevede doar un contract de antrepriză, iar alte contracte nu sunt prevăzute, de asemenea, denotă neclaritate numărul contractelor valide care cad sub incidenţa acestor puncte. Astfel, prin prisma celor expuse considerăm inoportun promovarea prevederilor pct.4, 5 şi a anexei nr.2 din proiect. 3 În altă ordine de idei, propunem, că în cazul în care nu au fost operate modificări de prelungire a termenului contractului de antrepriză nr.43 din 18.11.2013 şi înregistrat la Agenţia Achiziţia Publice, autoritatea contractantă urmează să iniţieze o altă procedură de achiziţie”, recomandă CNA.

Vedeți mai jos întregul raport de expertiză.

Anticoruptie.md
05/01/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii