Inițiativa civică pentru un Parlament Curat: Majoritatea candidaților electorali la viitoarele alegeri parlamentare au probleme grave de integritate

Julieta Savițchi
21/01/2019
API

Jurnaliștii care au realizat profilurile candidaților la scrutinul din 2019, în cadrul proiectului „Inițiativa civică pentru un Parlament Curat”, au constatat că o bună parte din aceștia au probleme serioase de integritate. Declarația a fost făcută luni, 21 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă organizată de Asociația Presei Independente, Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova, Asociația pentru Democrație Participativă și Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, în cadrul căreia s-a anunțat despre publicarea primelor profiluri ale candidaților electorali.

Președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a declarat că au fost depistate mai multe probleme de integritate, cum ar fi decalajul dintre venituri și avere. Pentru cei care au deținut funcții publice s-a constatat că aceștia s-au îmbogățit în perioada mandatului: „Există o problemă cu averile și interesele declarate sau nedeclarate. Sunt candidați care au case luxoase și mașini scumpe, iar veniturile obținute nu acoperă cel puțin întreținerea imobilelor”.

Cozonac a precizat că în campania electorală s-au întețit atacurile asupra jurnaliștilor. „Jurnalista Mariana Colun a fost atacată dur de către deputatul Oleg Savva, supărat că i-a fost realizat profilul. Noi ne-am adresat diferitor instituții publice, care aproape că nu au reacționat. De exemplu, instituția Avocatului poporului ne-a sugerat să ne adresăm la Consiliul Antiscriminare, cei de la Comisia juridică a Parlamentului ne-au răspuns că legea nu prevede expres că în competența lor intră comportamentul deputaților. Unica instituție care a reacționat a fost Consiliul Antidiscriminare”, a declarat președinta CIJM.

Cornelia Cozonac a precizat că monitorizarea candidaților se desfășoară destul de dificil, deoarece nu toate sursele publice sunt completate cu informația necesară, declarațiile de avere ale candidaților au fost publicate târziu. Unii candidați nu au deținut funcții publice, iar unele instituții nu au dat curs solicitărilor de informație, invocând nejustificat protecția datelor cu caracter personal.

Directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, a subliniat că scopul proiectului este informarea cetățenilor cu drept de vot despre candidații la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Macovei a precizat că jurnaliștii care au realizat profilurile candidaților au fost trecuți prin filtre riguroase, să aibă cinci ani de experiență în mass-media de investigație, să nu fie membri de partid și să nu lucreze în presa afiliată puterii sau unor partide politice.

Reprezentanta Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Lilia Ioniță, a remarcat că juriștii au verificat profilurile realizate de jurnaliști pentru a asigura corectitudinea informațiilor prezentate. Totodată, juriștii sunt dispuși să acorde asistență în cazul în care un potențial candidat se va adresa în judecată sau dacă o instituție publică  va îngrădi accesul la informație. În prezent, pe rol se află o cerere în care Autoritatea Națională de Integritate are statut de reclamat pentru refuzul de a oferi informații.

La rândul său, directorul Asociației pentru Democrație Participativă, Igor Boțan, a precizat că au fost realizate mai multe profiluri, inclusiv ale potențialilor candidați, care însă nu au ajuns să candideze din diferite motive.

Iniţiativa Civică „Pentru un Parlament Curat 2019” a fost lansată la 13 iulie 2018 de către un grup de organizaţii neguvernamentale – Asociația pentru Democraţie Participativă, Asociaţia Presei Independente, Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei şi Centrul de Investigaţii Jurnalistice – în scopul monitorizării candidaţilor la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Organizaţiile fondatoare ale Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat au realizat monitorizări similare ale candidaţilor la alegerile parlamentare din 2009, 2010 şi 2014.

Julieta Savițchi
21/01/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii