Ion Sturza, despre furtul miliardului: „S-au speriat rău de tot șoriceii aducători de cașcaval hienelor prădătoare. Sper că vor vorbi și cei care au contribuit din plin la acest jaf: miniștri, guvernatori, procurori”

Anticoruptie.md
29/06/2016
Ion Sturza. Foto: CIJM

Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova, comentează pe rețeaua de socializare Facebook declarațiile privind neregulile din sistemul bancar, făcute în ultimele zile de către mai mulți foști funcționari. Omul de afaceri susține, între altele, că Vlad Filat a început să vorbească, dar nu la propriu, ci indirect.

„Vorbește prin cei care nu doresc să-i repete soarta sau soarta lui Butmalai (Ion Butmalai, fostul deputat care s-ar fi sinucis - n.r.). S-au speriat rău de tot șoriceii aducători de cașcaval hienelor prădătoare. Și va urma. Ceea ce este foarte bine. Sper că vor vorbi și cei care, voluntar sau nu, au contribuit din plin la acest jaf, miniștri, guvernatori, procurori. Simpli și compuși, candidați și lăturași... Sunt mulți. Eu am o listă doar cu cei din prima linie, peste o suta la număr. Dar mai e și linia a doua, a treia. O confesiune în public ar micșora din remușcările morale, dacă există, bineînțeles. Atenție!, Behăitul în conferințe de presă doar agravează rechizitoriul... Cu fiecare vorbă se va completa „kartinka", cinismul unora și prostia altora. Tehnic vorbind, au furat un miliard de dolari din rezerva valutară (că doar nu de lei au nevoie la Geneva!) și poporul urmează să-l întoarcă tot lor, cu procente! Genial! Nu cred că toți au prins firul. Nu tot ce e genial e și simplu în Moldova. Pentru aceasta fiecare „guvernator” are pe lângă el, vorba clasicului, un „evreu”. În popor el se numește „borsetka”. Așa, un element vestimentar al bandiților din anii ʾ90 , reîncarnat în șmecherii actuali. Și nu contează că se numesc Shor sau Iaralov... Ar fi o diferență dacă e Petrescu sau Ionescu?”, se arată în postarea lui Ion Sturza. 

Ion Sturza a făcut acest comentariu după ce, la începutul săptămânii, Mihail Gofman, fostul șef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor de la CNA, a declarat, între altele, în cadrul emisiunii Interpol de la postul de televiziune TV7 că guvernarea a întocmit o listă lungă, pe criterii politice, a persoanelor care urmează să fie arestate pentru furtul miliardului, iar după Ilan Șor după gratii va ajunge fostul premier Iurie Leancă. Mihail Gofman i-a adus fostului premier mai multe acuzații.

Ulterior, liderul Partidului Popular European a spus într-o conferință de presă că este supus unor atacuri orchestrate. „Au început să fie scoși de la naftalină luptători pentru adevăr care spune că vin cu informație inedită, dar fac acuzații fără temei. Un fost angajat al CNA a fost adus la interviu și pretinde că știe multe lucruri despre frauda bancară. Acest fost șef s-a ocupat ani de zile de prevenirea spălării banilor în Republica Moldova, tocmai când s-au făcut cele mai mari tranzacții care au păgubit Moldova”, a menţionat Iurie Leancă.

Anticoruptie.md
29/06/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii