Jurnaliști din Moldova și Ucraina vor realiza investigații în cadrul unui proiect transfrontalier al Freedom House

Anticoruptie.md
14/12/2015
Foto: Evenimentul de deschidere a Şcolii // CIJM

Patruzeci de jurnaliști, bloggeri și activiști din Moldova și Ucraina vor realiza împreună mai multe investigații transfrontaliere pe subiecte de corupție și crimă organizată. Echipele mixte au fost create în cadrul Școlii de iarnă pentru schimb de experiență în jurnalismul de investigaţie transfrontalier MUTE@Corruption, organizată la Odesa între 7 și 12 decembrie 2015 de către Freedom Hose, în parteneriat cu Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova și Institutul Mass-Media din Ucraina.

Participanții au aflat despre cele mai bune practici privind mediatizarea problemelor de corupție transfrontalieră și realizare a campaniilor de advocacy. La fel, au fost abordate subiecte despre jurnalismul de date, metode şi instrumente inovatoare de colectare a datelor, s-a vorbit despre măsurile de securitate digitală, inclusiv criptarea e-mail-ului și a datelor, siguranța dispozitivelor mobile.

În cadrul sesiunilor au fost prezentate investigații jurnalistice realizate în Moldova și Ucraina, dar și modalitățile de mediatizare a acestora.

La eveniment au participat traineri internaționali, experți anticorupție și în jurnalismul de investigație, iar cu un cuvânt de salut a venit guvernatorul regiunii Odesa, Mihail Saakașvili. „Guvernarea coruptă de la Chișinău  trebuie să plece şi asta se va întâmpla doar într-un cadru de alegeri democratice. Până la urmă, oamenii vor alege persoane necorupte”, a spus Saakașvili la deschiderea Școlii de iarnă.

La fel, Mariusz Kowalczuk, reprezentantul Comisiei Europene în Ucraina, s-a referit la corupţia din regiune şi măsurile întreprinse de autorităţi în acest sens. „Uniunea Europeană  are câte o delegaţie şi la Kiev, şi la Chişinău. Acolo lucrează oameni care discută cu cei de pe loc, ceea ce reprezintă inclusiv o reacţie pentru noi. Poate părea că Bruxelles este departe şi nimeni nu vede şi nu ştie nimic, dar în realitate lucrurile stau altfel”, a declarat oficialul european în cadrul întâlnirii cu participanţii la Școala de iarnă MUTE@Corruption.

Printre vorbitori a fost și unul dintre cei mai cunoscuți sovietologi, David Satter, fost corespondent al ziarului Financial Times la Moscova, singurul jurnalist american expulzat din Rusia după încheierea Războiului Rece. El a avut un mesaj pentru cetățenii Moldovei și Ucrainei: „Sunt imense avantaje după ce scapă de  corupție, dar este nevoie de voință pentru a face acest lucru. Toată lumea știe că nu va fi ușor, dar cetățenii trebuie să aibă spiritul voinței naționale și al scopului național, deoarece corupția macină până în miezul societății”.

Școala de iarnă de la Odesa și-a propus să îmbunătăţească abilitățile și capacitatea jurnaliștilor, bloggerilor și activiștilor civici în realizarea investigațiilor jurnalistice, să promoveze cooperarea transfrontalieră dintre jurnaliștii din Moldova și Ucraina, să faciliteze schimbul de bune practici și să inițieze investigații care afectează atât Republica Moldova, cât și Ucraina.

Cei 40 de participanți au fost selectați în cadrul unui concurs anunțat de Freedom House. Bugetul proiectului pentru realizarea investigațiilor transforntaliere este de 40 de mii de dolari.

Foto: Evenimentul de deschidere a Şcolii // CIJM

 

Foto: Mihail Saakaşvili, la deschiderea Şcolii // CIJM

 

Foto: David Satter, la deschiderea Şcolii // CIJM

 

Foto: Prezentarea portalului Anticorupţie // CIJM

 

Foto: Preşedinta CIJM, Cornelia Cozonac, prezentând investigaţiile jurnalistice ale reporterilor CIJM

 

 

Foto: Jurnalişti din Ucraina şi Rusia, vorbind despre bazele de date internaţionale // CIJM

 

Foto: Jurnalişti din Ucraina şi Rusia, vorbind despre bazele de date internaţionale // CIJM

 

Anticoruptie.md
14/12/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii