Legea lustraţiei, soluţia Maiei Sandu pentru sistemul de drept: "Este esențială pentru lupta anticorupție"

Mariana Colun
16/05/2016
Maia Sandu. Foto: CIJM

Pentru ca reforma Procuraturii să dea rezultate, iar lupta anticorupție să fie eficientă este nevoie de multă voință politică, dar și de lustrație în sistemul de drept, a declarat Maia Sandu, preşedinta Partidului Acțiune și Solidaritate, în cadrul unui interviu acordat portalului Anticoruptie.md, care va fi publicat în zilele următoare.

"Acum se intervine în cazul unor infractori, ca aceștia să nu fie anchetați și sancționați. În cazul altora se intervine pentru ca lucrurile să nu fie elucidate corect. Deci, primul lucru important care trebuie făcut este ca politicienii să renunțe la aceste influențe, iar al doilea este creșterea capacităților acestor instituții. Nu este un lucru ușor, dar este un lucru fezabil și se poate întâmpla timp de doi-trei ani. Sunt sigură că putem să obținem sprijin internațional consistent atunci când vom face dovada existenței voinței politice pentru măsuri de combatere a corupției, să consolidăm capacitățile acestor instituții și peste câțiva ani să avem procurori care chiar știu și pot să investigheze aceste cazuri în conformitate cu cele mai bune practici internaționale”, susține Maia Sandu.

Fosta ministră a Educaţiei împreună cu echipa PAS își propune curățarea sistemului de drept prin intermediul unei Legi a lustrației care ar permite ca procurorii şi judecătorii să plece din posturi în funcție de acțiunile sau inacțiunile pe care le-au întreprins până acum, prin analizarea cazurilor pe care le-au investigat sau a deciziilor pe care le-au emis. "Credem că toți procurorii care au fost implicați sau care au tolerat acte de corupție trebuie să plece din sistem și acești oameni trebuie înlocuiți cu persoane noi. Același lucru este valabil și în cazul judecătorilor. În cazul spălării miliardelor, bani negri, sunt deciziile care au autorizat transferul de acțiuni în mod ilegal de la un acționar în sistemul bancar la altul, altfel spus, raiderul bancar. Deci, toate deciziile care au fost luate în mod ilegal, unele din ele legate de furtul miliardului, sunt niște exemple de corupție mare. Putem trece toți judecătorii prin acest filtru, să vedem cine a participat la aceste fraude și astfel să-i scoatem din sistem. Bineînțeles, după ce curățăm sistemul, optăm pentru creșterea independenței, atât în sistemul judecătoresc, cât și în Procuratură”, își propune Maia Sandu.

Mai multe detalii aflaţi în cadrul unui interviu amplu care va fi publicat pe portalul Anticoruptie.md în zilele următoare.

Mariana Colun
16/05/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii