Live text // Legea cu privire la Procuratură și cea privind crearea unui nou CNI, în Parlament

Mariana Colun
25/02/2016
Foto: politics.md

În noua sesiune parlamentară, care a început joi, 25 februarie, deputații ar urma să adopte în lectura a doua Legea privind reforma Procuraturii, precum și să pună în discuții Legea privind reforma CNI, două mari restanțe în procesul de reformare a Justiției. Membrii Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlament au aprobat acum două zile mai multe amendamente la proiectul de lege cu privire la Procuratură, care, potrivit experților, dau peste cap reforma instituției. 

UPDATE 18.50 Cu votul majorității deputaților, pachetul de legi privind CNI a fost aprobat în prima lectură.

UPDATE 18.40 Raisa Apolschii, preşedinta Comisiei juridice, numiri și imunități: "Într-adevăr, proiectul de lege conţine mai multe lacune. De aceea fac un apel: să nu vă limitaţi cu întrebările şi propunerile doar în sală, dar să veniţi cu amendamente în scris, aşa ca intenţia bună să nu se transforme în lacrimi."

UPDATE 18.25 Deputatul Roman Boţan: "Cine va evalua costul bunurilor primite ca donaţie? Aspectul de discreţie trebuie discutat şi reglementat. Există aici o mare posibilitate de coruptibilitate. Orice noţiune trebuie specificată clar, precum şi modul în care evaluăm un bun, pentru a exclude orice marjă de eroare."

UPDATE 17.55 Deputatul Sergiu Sîrbu: "Chiar și membrii CNI admit erori în declararea intereselor personale şi veniturilor, ce să mai vorbim atunci când vine vorba despre demnitari."

UPDATE 17.35 Vladimir Cebotari, ministrul Justiției: „Odată cu aprobarea de azi a Legii cu privire la Procuratură, prin care este instituită Procuratura Anticorupție, odată cu aprobarea instituirii Centrului Național de Integritate și a cadrului conex, apare întrebarea: ce se întâmplă cu CNA, căreia îi sunt retrase un șir de competențe, prin aceste legi? Este bine să venim în cel mai apropiat timp cu soluția privind celelalte competențe care ramân în mâinile CNA, să vedem cui îi vor fi atribuite, dacă mai avem nevoie de CNA, în ce formă sau dacă mai avem nevoie de o altă instituție azi căreia să-i transmitem acele competențe. Noi lucrăm în acest sens, pentru că înțelegeam că vom fi întrebați despre pașii care ar trebui să ducă la finalitatea rezultatelor acelui grup de resetare a sistemului anticorupție. Vom propune spre discuție în urmatoarele săptămâni o viziune a noastră, formată ca un proiect de lege referitor la CNA sau ce ramâne cu funcțiile acestui centru”.

UPDATE 17.00 Deputații au început discuțiile privind pachetul de integritate.

Legea cu privire la Procuratură, votată în a doua lectură. Ce spun experții

UPDATE 13.10 Legea cu privire la Procuratură a fost votată în a doua şi ultima lectură de către 65 de deputaţi. Tudor Deliu, deputat PLDM: „Fracţiunea noastră va susţine acest proiect de lege, dar cu condiţia ca legile conexe să apară cât mai urgent în Parlament, astfel ca legea adoptată astăzi să fie aplicabilă”.

UPDATE 12.55 Parlamentul a luat o pauză de zece minute. Deputații vor reveni în sală pentru procedura de vot.

UPDATE 12.50 Raisa Apolschii, cu referire la mai multe propuneri de modificare a Legii cu privire la Procuratură: „Suntem la a doua lectură, dar practic dezbatem proiectul ca în lectura I. Dacă continuăm aşa, nu ştiu unde ajungem”. Corneliu Gurin: „Este foarte important ce se înţelege prin transparenţă. Activitatea procurorului şi a urmăririi penale prin definiţie nu poate fi transparentă, orice procuror asigură această transparenţă în măsura posibilităţii.”

UPDATE 12.35 În cadrul dezbaterilor proiectului de Lege cu privire la Procuratură, deputatul democrat Sergiu Sîrbu a declarat că amendamentele aprobate cu două zile mai devreme, la 23 februarie, în cadrul ședinței Comisiei juridice, numiri și imunități nu schimbă conceptul acestui proiect de lege. „Cu părere de rău, s-a admis o mare dezinformare și manipulare la care au căzut pradă și unii parteneri de-ai noștri. Declarăm cu toată responsabilitatea că amendamentele aprobate la ultima ședință au un caracter tehnic redacțional și nu modifică conceptul acestui proiect de lege”, a declarat deputatul. Totuși, acesta a făcut unele precizări, prin care a reformulat unele amendamente pe care tot el le-a propus mai devreme. Patru amendamente au fost reformulate și aprobate cu votul majorității. „Am căzut de acord că ar trebui să indicăm un termen concret când vor fi lichidate procuraturile sectoriale din Capitală. La 1 ianuarie 2017, procuraturile sectoarelor Botanica, Buiucani, Ciocana, Râșcani și procuratura Chișinău fuzionează într-o singură procuratură - Procuratura municipiului Chișinău”, a precizat Sîrbu.

UPDATE 12.05 În semn de protest pentru faptul că nu au fost introduse pe ordinea de zi propunerile socialiștilor privind demiterea procurorului general, directorului Centrului Național Anticorupție (CNA) și al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), fracțiunea PSRM a părăsit sala Parlamentului.

UPDATE 10.15 Ziarul Național scrie că, după ce au aprobat acum două zile, într-o ședință cu scandal a Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, mai multe amendamente la proiectul de lege cu privire la Procuratură, care, potrivit experților, dau peste cap reforma instituției, astăzi autorii amendamentelor intenționează să vină în Parlament și să ceară anularea acestor amendamente. „Noi am avut ieri o ședință cu autorii proiectului și, după discuții serioase, am decis să găsim un numitor comun. Se va reveni la redacția inițială a legii pe câteva lucruri principiale. Este vorba și despre ofițerii de investigație și despre Procuratura Chișinău”, a declarat Sergiu Sîrbu.

UPDATE 10.00 Într-o postare pe pagina de Facebook, Ambasada SUA la Chișinău subliniază importanța adoptării acestor legi în variantele acceptate pe larg de către societatea civilă și experții internaționali. „Subiecte importante de pe ordinea de zi din prima şedinţă a Parlamentului - în special Legea privind reforma Procuraturii Generale și Legea privind crearea Centrului Național de Integritate. Aşteptăm progrese prin adoptarea acestor legi extrem de importante, în formatele acceptate pe larg de către societatea civilă și experții internaționali”, se arată în mesajul Ambasadei.

Mariana Colun
25/02/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii