Magistratul Denis Guzun riscă să rămână fără funcție și fără 3 milioane de lei. ANI a sesizat Procuratura Generală

Marcela Meglei
25/05/2021

Magistratul Denis Guzun de la Judecătoria Chișinău riscă să rămână fără funcție, dar și fără 3 milioane de lei, după ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a depistat, în cadrul procedurii de control al averii, o diferență substanțială între averea dobândită și veniturile obținute în mărime totală de aproximativ 3 milioane de lei. Suma respectivă depășește de 23 de ori plafonul admis de lege. ANI a sesizat Procuratura Generală și a dispus confiscarea averii.

Diferența substanțială a fost stabilită pentru anul 2018, când judecătorul a achiziționat șapte bunuri mobile și imobile în Capitală, în valoare totală de peste 3 milioane de lei, inclusiv două construcții nelocative din sectorul Buiucani al Chișinăului, casa de locuit cu terenul aferent și o construcție accesorie, teren pentru construcții și încă un autoturism de model BMW X5.

Inspectorul de integritate a stabilit că toate aceste bunuri, pe care judecătorul le deține în proprietate, au un caracter nejustificat, fapt pentru care ANI a dispus confiscarea averii în valoare totală de aproximativ 3 milioane de lei.

În același timp, s-a stabilit o diferență vădită, în mărime de peste 191 de mii de lei, sumă care depășește semnificativ valoarea plafonată de șase salarii medii lunare obținute de subiect în perioada de declarare. Această sumă a fost generată de procurarea unui autoturism de model Mercedes Benz ML 250 Blue Tec, la preț de circa 576 de mii de lei. Deoarece suma a fost stabilită în baza precedentei legi, aceasta nu poate confiscată.

ANI precizează că, după examinarea declarațiilor de avere și interese personale depuse de judecător în perioada 2016-2019, au fost stabilite aspecte și de ordin penal. Magistratul nu a declarat venitul în mărime de circa 1.246.000 de lei, înregistrat în anul 2018, sub formă de depuneri în numerar pe un cont bancar deschis pe numele său și câte două bunuri imobile - un teren aferent și o construcție accesorie, situate în Chișinău și raionul Criuleni, pe care le-a dobândit în anii 2008 și 2018.  

De asemenea Guzun a inclus date false și eronate despre cadourile bănești în mărime de 2.200.000 de lei și 192.000 de lei, dar și mijloace financiare păstrate sub formă de economii, în cuantum de aproximativ 113.000 de euro. Deoarece, aceste încălcări au caracter penal, inspectorul de integritate a sesizat Procuratura Generală pentru inițierea unei cauze penale sub aspectul falsului în declarații.

Dacă actul de constatare va rămâne în vigoare, magistratul urmează să fie destituit din funcție. El riscă să nu mai dețină o funcție de demnitate publică timp de trei ani și va fi inclus în Registrul Interdicțiilor.

Precizăm că Denis Guzun, fiul lui Ion Guzun de la Curtea Supremă de Justiție și al Mariei Guzun, judecătoare la Curtea de Apel Chișinău, a fost promovat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în funcția de magistrat pe un termen de cinci ani, în noiembrie 2018. El a fost numit în funcție în pofida faptului că a acumulat la evaluarea profesională doar 77 de puncte dintr-o sută, fiind devansat de 10 contracandidați, care au obținut un punctaj mai mare.

Decizia privind promovarea lui Denis Guzun a fost luată în ședința din 27 noiembrie 2018 a Consiliului Superior al Magistraturii. Deși alți participanți la concurs au obținut punctaje mai mari la evaluarea profesională, președintele CSM a menționat că s-a luat în calcul experiența candidaților. Hotărârea CSM a fost aprobată cu 7 voturi pro și 1 vot contra. La concursul pentru suplinirea a două funcții de magistrat s-au înscris 25  de candidați. 

Marcela Meglei
25/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii