Mai multe ONG-uri de media condamnă atacurile verbale ale deputatului Savva în adresa unei reportere a Centrului de Investigații Jurnalistice

Anticoruptie.md
13/12/2018

Mai multe organizații neguvernamentale de media au condamnat atacurile verbale lansate de către deputatul socialist Oleg Savva în adresa jurnalistei Mariana Colun de la portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice și au cerut organelor de urmărire penală să se autosesizeze în acest caz, iar rezultatele investigației să fie aduse la cunoștința publicului larg.

„Menționăm că intimidarea jurnalistului pentru critică atrage după sine răspunderea penală. Precizăm, de asemenea, că, potrivit Legii cu privire la libertatea de exprimare, art. 9, al.4,  persoanele care exercită funcţii publice pot fi supuse criticii, iar acţiunile lor - verificării din partea mass-mediei, „în ceea ce priveşte modul în care şi-au exercitat sau îşi exercită atribuţiile, în măsura în care acest lucru este necesar pentru a asigura transparenţa şi exercitarea responsabilă a atribuţiilor lor.” Totodată, legislația media stipulează că jurnalistul are dreptul de a difuza informații de interes public. Nu în ultimul rând, amintim deputatului Savva că limbajul licențios este incompatibil cu statutul pe care îl are”, se mai arată în declarația semnată de ong-urile de media.

Amintim că reportera Centrului de Investigații Jurnalistice, Mariana Colun, a fost atacată verbal pe o rețea de socializare de către deputatul socialist Oleg Savva. Parlamentarul s-a arătat nemulțumit de un articol în care era vizat, numind reportera „mincinoasă”, „lepădătură” și „fetișcană necărturară”. De asemenea, Savva a amenințat jurnalista cu un proces de judecată și cu răfuiala fizică. „Noi tot putem bate! Las să știe că orice „atac” la adresa socialiștilor nu va rămâne fără răspuns”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.

Parlamentarul a reacționat la articolul „Candidatul socialiştilor pentru Făleşti: Venituri modeste, donații generoase și proiecte de lege „centrate pe interese personale”, realizat în cadrul Campaniei ”Pentru un Parlament curat”, în care se arată că deputatul socialist Oleg Savva, înaintat la 22 septembrie curent pentru circumscripția Fălești la alegerile parlamentare din februarie 2019, a acces în Parlament având venituri mai mult decât modeste. Asta nu l-a împiedicat însă „să-și ajute” partidul cu zeci de mii de lei, bani pe care i-ar fi primit el însuși drept donație. Performanțele în Legislativ ale parlamentarului socialist sunt și ele modeste. Veteran al războiului din Afganistan, Savva a propus mai multe proiecte de lege, centrate pe veteranii de război, acestea însă au primit aviz negativ de la Guvern și au fost ulterior retrase.  

Anticoruptie.md
13/12/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii