Maia Sandu: "Ministerul Justiției a introdus ilegal o cerință nouă pentru înregistrarea unui partid politic". Reacția Ministerului: "Este doar o eroare tehnică"

Anticoruptie.md
28/04/2016
Maia Sandu Foto: europalibera.org

Ex-ministrul Educației și fondatoarea partidului PAS, Maia Sandu, susţine că Ministerul Justiției a introdus ilegal o cerință nouă pentru înregistrarea unui partid politic, într-un document plasat pe pagina oficială a instituţiei. Potrivit acestuia, pentru înregistrarea unei formaţiuni ar fi nevoie și de indicarea locului de muncă al membrilor de partid, deși o astfel de prevedere nu se regăsește în Legea nr. 294 din 2007 privind partidele politice.

„Pornind de la semnalele primite de la unii membri PAS din raioane despre faptul că sunt intimidați, șantajați, că li se cer numele membrilor organelor teritoriale de conducere etc., apare întrebarea: de ce ar avea nevoie Ministerul Justiției de locul de muncă al membrilor unui partid? Sper că documentele cu cerințe abuzive, apărute peste noapte, nu sunt mai presus de Lege”, a scris Maia Sandu într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

De cealaltă parte, serviciul de presă al Ministerului Justiției susține că ar fi vorba despre o eroare tehnică.

„Condițiile de înregistrare a partidelor politice sunt prevăzute în Legea 294-XVI din 21 decembrie 2007. Nici ministerul și nici o altă persoană nu poate pretinde sau impune condiții suplimentare, decât cele stabilite de lege. Acuzațiile privind impunerea condițiilor de a indica locul de muncă a membrilor de partid sunt false. Niciodată nu a fost înaintată o astfel de solicitare niciunui aplicant. În același timp, pentru a facilita procesul de informare a cetățenilor, Ministerul Justiției a publicat o informație, pe site-ul oficial, în care s-a strecurat eronat o formulare cu referire la indicarea locului de muncă. Această informație a fost corectată imediat ce a fost observată, iar persoanele care au admis această eroare au fost supuse procedurilor disciplinare”, se arată într-un comunicat plasat pe site-ul instituţiei. 

Anticoruptie.md
28/04/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii