Marian Lupu a fost numit șef la Curtea de Conturi

Anticoruptie.md
07/02/2019
Foto: curentul.md

Deputatul democrat Marian Lupu, fost președinte al PDM, a fost numit astăzi, 7 februarie, președinte al Curții de Conturi, pentru un mandat de cinci ani. Marian Lupu a fost singurul candidat care a participat la un concurs anunțat de Comisia pentru economie, buget și finanțe a Parlamentului. Această funcție a devenit vacantă după ce Veaceslav Untilă și-a dat demisia, fiind selectat în calitate de candidat la funcția de director al Consiliului de Administrație al ANRE.

Candidatura lui Marian Lupu la funcția de președinte al Curții de Conturi a fost propusă Parlamentului miercuri, 6 februarie, după ce Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe l-a audiat în aceeași zi pe democrat și a constatat că întrunește toate criteriile.

Fostul lider al PDM a declarat după interviu că a decis încă în toamnă să nu candideze la parlamentare și că se vrea la conducerea Curții de Conturi pentru a se bucura de independență. „Nu sunt adeptul ideii că cel venit în politică trebuie să plece odată cu moartea fizică. Avem foarte multe cazuri de acest gen. Trebuie să fie o dinamică în viața personală și în viața profesională. Decizia mea a fost luată încă în toamnă. Poate fi o pauză, poate fi o plecare pentru totdeauna. Viața va demonstra, eu nu îmi fac anumite planuri. Această funcție la Curtea de Conturi presupune anumite criterii care îmi convin. Este o poziție care impune maximă independență. Nu ai șefi administrativi. Curtea însăși decide programele de activitate”, a declarat Lupu.

Conform Constituției Republicii Moldova, preşedintele Curţii de Conturi este numit de Parlament, la propunerea preşedintelui acestuia, pentru un termen de cinci ani.

Reiterăm că, pe final de mandat, mai mulți deputați ai coaliției de guvernare și persoane considerate apropiate Partidului Democrat au obținut funcții în instituții importante. Astfel, deputații Raisa Apolschi și Artur Reșetnicov, precum și fostul procuror general Corneliu Gurin, au fost numiți judecători la Curtea Constituțională, Marcel Răducanu – președinte al Consiliului Concurenței, iar Valentina Buliga – la conducerea Casei Naționale de Asigurări Sociale.

De asemenea, deputații grupului Popular European, Eugen Carpov și Ștefan Creangă au fost numiți directori la ANRE. 

Anticoruptie.md
07/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii