Mark Tkaciuk, despre Vlad Plahotniuc în perioada guvernării PCRM: „Reprezentanți ai structurilor de forță, oameni cu greutate, de o vârstă onorabilă, proprietari de «hoteluri, fabrici, ziare, vapoare» prezentau, probabil, pericol pentru el”

Anticoruptie.md
17/09/2016
Mark Tkaciuk (stânga) și Vlad Plahotniuc. Foto: Timpul.md, Adevarul.ro

În perioada guvernării comuniste, omul de afaceri Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreședinte al PD, încerca să lupte cu șase-șapte persoane cunoscute și bogate, din anturajul lui Vladimir Voronin, considerate pe atunci adevărați oligarhi. Aceștia ar fi prezentat pericol pentru businessmanul democrat. Detaliile au fost oferite de fostul deputat comunist Mark Tkaciuk, în cadrul unui interviu acordat emisiunii „Pur și Simplu” a Europei Libere

„Vladimir Nicolaevici (Valdimir Voronin - n.r.) avea un cerc de prieteni. Acești oameni erau destul de bogați. Erau numiţi «vânători»  și așa mai departe... Iar Plahotniuc era unul tânăr şi precoce, abia apăruse, și încerca să lupte cu ei. Pe atunci ei erau considerați adevărații oligarhi. Nu îi voi numi, este simplu să ne aducem aminte. E vorba de șase-șapte nume de oameni bogați și vestiți. Iar «Plahiș», cum era poreclit încă din acea vreme, făcea parte din «Talibanul» de atunci, care în sensul larg era format din Tkaciuk, Lupu, Dodon, Reidman... Pe atunci eram numiți  «tinerii antropologi, tinerii comuniști». Plahotniuc socializa mai mult cu acest cerc și înțelegea, probabil, că celălalt cerc, compus din reprezentanți ai structurilor de forță, oameni cu greutate de o vârstă onorabilă de 60-70 de ani, proprietari de «hoteluri, fabrici, ziare, vapoare» din Moldova, anume ei prezentau, probabil, un anumit pericol pentru el”, a declarat Mark Tkaciuk. 

Fostul comunist a mai povestit că, dacă venea la Vladimir Voronin, Vlad Plahotniuc aștepta multă vreme în anticameră ca să fie invitat. „Nu era primul pe atunci. (...) Totul s-a schimbat în 2009. Prima rândunică a fost Marian Lupu, apoi Plahotniuc a început cumva să se apere împotriva acestor «vânători», care au trecut repede de partea lui Filat, prin metode proprii. Atunci a început să se formeze un regim cu adevărat oligarhic. Inițial ca o poli-oligarhie, devenind mai târziu o «oligarhie - monopol»”, a subliniat Mark Tkaciuk, care și-a depus mandatul de deputat în mai 2014.

Anticoruptie.md
17/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii