Ministrul Iurie Chirinciuc susține că nu are nicio tangență cu firma spre care a fost asfaltat un drum din bani publici, dar pe care a declarat-o ani la rând

Anticoruptie.md
18/08/2016
Ministrul Iurie Chirinciuc. Foto: Iurie Chirinciuc/Facebook

Iurie Chirinciuc, ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, vizat într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice privind repararea și asfaltarea din bani publici, fără organizarea unei licitații, a unui drum care duce la sediul SRL Lefcons-agro, din satul Floreni, susține că nu are nicio tangență cu întreprinderea. Demnitarul afirmă acest lucru chiar dacă, în declarațiile pentru anii 2013 și 2014, a indicat că deține în cadrul firmei o cotă de participare de 33%.

Investigația arată că drumul cu lungimea de trei kilometri, care leagă satul Floreni din raionul Ungheni cu şoseaua Ungheni-Sculeni, a fost reparat şi asfaltat într-un timp-record la finele anului 2015. Întâmplător sau nu, dar chiar lângă satul Floreni, unde se termină drumul, se află depozitele şi frigiderele pentru păstrarea fructelor ale SRL Lefcons-agro. Decizia privind efectuarea acestor lucrări a fost luată la doar câteva luni de la învestirea lui Iurie Chirinciuc în funcția de ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor. Lucrările au costat bugetul de stat 8,5 milioane de lei și au fost executate fără organizarea unei licitații, de către întreprinderea Rutador, al cărei nume a figurat anterior în câteva anchete jurnalistice, dar şi într-un raport al Curţii de Conturi. 

„Eu nu sunt acţionar, nu am frigider, drumul s-a făcut pentru cetăţenii din localitate. Este manipulare. Nu am nicio acţiune”, a declarat ministrul jurnaliștilor de la Jurnal TV. Demnitarul a refuzat însă să ofere comentarii reporterilor Centrului de Investigații Jurnalistice, îndemnând autorii investigației să caute răspuns la Administrația de Stat a Drumurilor. 

Potrivit actualelor date de la Camera Înregistrării de Stat, în prezent administratoarea și singura fondatoare a firmei este contabila Ana Margarint, aleasă în 2011 vicepreședintă a Tineretului Liberal de la Ungheni. Ulterior, a figurat, alături de Iurie Chirinciuc, pe lista candidaţilor la funcţia de consilier raional în Ungheni

În trecut, ministrul a fost președintele organizației teritoriale din Ungheni a PL. 

Declarația depusă de Iurie Chirinciuc la numirea în funcția de ministru

 

Anticoruptie.md
18/08/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii