Ministrul Justiției din România îl contrazice pe omologul moldovean: „ANI se poate autosesiza din presă”

Anticoruptie.md
29/08/2016
Raluca Alexandra Prună, ministru al Justiției din România. Sursa foto:click.ro

Raluca Alexandra Prună, ministru al Justiției din România, consideră că Autoritatea Națională de Integritate (ANI) se poate autosesiza din presă atunci când mass-media publică investigații despre integritatea unor demnitari de stat, dar acest lucru nu ar trebui să fie sarcina de bază a instituției.

„ANI ar trebui, în primul rând, să se autosesizeze din declarațiile de avere. Acesta este materialul de lucru al Autorității. Desigur, dacă există alegații în presă, se poate autosesiza. Doar că aș fi mai precaută aici. ANI are material de lucru suficient uitându-se în declarațiile de avere. Dar, este cert. Societatea are tot dreptul să știe dacă alegațiile din presă sunt adevărate sau nu”, a punctat ministra în cadrul unor discuții cu jurnaliștii de la Chișinău, în timpul vizitei de săptămâna trecută la Chișinău.

Anterior, Vladimir Cebotari, ministru al Justiției în Republica Moldova, a declarat că ANI, instituție proaspăt creată pentru a substitui Comisia Națională de Integritate, nu se va autosesiza din articolele de presă despre averile și conflictele de interese în care sunt implicați demnitari de stat.

Motivul ar fi că presa nu mai este o sursă de informare veridică. Potrivit ministrului Justiției, în ultimul timp, presa s-a divizat în funcție de preferințele politice și ar fi fost implicată în cele mai grave probleme pe care le-a avut Republica Moldova în ultima perioadă, precum fraudele bancare. „Este cunoscut și indiscutabil că apar articole la comandă și o spune asta lumea din toate taberele, o spune clasa jurnaliștilor, o spun cei care consumă articolele. Nu se respectă, din păcate, paritatea de opinii sau echidistanța. Nu mă refer la toți, bineînțeles, dar, din păcate, presa se de-credibilizează împreună cu clasa politică. Din acest punct de vedere, nu mai poate deveni o sursă veridică de informare. Și acest lucru l-a evidențiat Comisia Națională de Integritate, care a avut atâtea autosesizări din articolele din presă, care nu au fost suficient de bine documentate, care doar le-a creat volum de muncă, care nu s-a soldat cu niciun rezultat, dar au consumat resurse importante”, a spus Vladimir Cebotari în cadrul unui interviu pentru portalul „Moldova Curata”

Experţi media au calificat declaraţiile demnitarului ca fiind scandaloase şi consideră că oficialul ar trebui taxat pentru afirmaţiile sale.  

Anticoruptie.md
29/08/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii