Nereguli la întreprinderile de stat: licitații obscure, lipsă de transparență și rude ale demnitarilor, angajate cu salarii generoase

Anticoruptie.md
08/12/2016
Agenția Achiziții Publice Foto: CIJM

Mai multe întreprinderi de stat nu respectă principiul transparenței atunci când desfășoară achiziții sau întocmesc rapoarte de activitate. Unele încheie tranzacții dubioase cu firme afiliate sau angajează rude ale diferitor funcționari și demnitari cărora le plătesc salarii grase, încălcând astfel legislația. Concluziile aparțin organizației Transparency International Moldova, care a analizat 67 de întreprinderi gestionate de 14 autorităţi publice. 

Potrivit experților, deşi întreprinderile sunt obligate să fie transparente la desfășurarea procedurilor de licitație, doar fiecare a opta dintre cele monitorizate a prezentat planurile de achiziţii sau a indicat sursa publicării lor. Aproximativ 40% din întreprinderi n-au indicat valoarea achiziţiilor efectuate. De asemenea, doar circa 40% din întreprinderile monitorizate au publicat anunţuri sau invitaţii la achiziţii şi numai o singură întreprindere a publicat date detaliate despre rezultatele achiziţiilor.

Autorii raportului au mai scos la iveală că, în cazul multor întreprinderi, sunt încheiate tranzacţii dubioase cu firme afiliate. În alte cazuri, rude ale demnitarilor și funcţionarilor sunt angajate cu salarii grase, ceea ce prejudiciază activitatea instituțiilor. Potrivit experților, acest lucru se întâmplă deoarece politica conflictului de interese nu se aplică în cazul companiilor cu capital de stat.

Doar un număr foarte mic de întreprinderi au informat reprezentanții organizației despre existenţa conflictelor de interese (Combinatul de vinuri Mileştii Mici, Moldaeroservice, Molddatsa). Altele nu au menționat niciun conflict de interese, chiar dacă ele au fost constatate de Comisia Naţională de Integritate (Editura Universul sau Administraţia de Stat a Drumurilor).

În cadrul proiectului s-a mai constatat că autorităţile publice nu au oferit suficiente informaţii despre activitatea întreprinderilor fondate sau gestionate. „Unele răspunsuri ale întreprindelor au fost cenzurate de către autorități, adică au filtrat informația înainte ca aceasta să ajungă la noi, inclusiv în ceea ce ține de achizițiile publice și de devizele de cheltuieli. În special, este vorba de Agenția Achiziții Publice. Când am revenit pentru a insista să ni se ofere informația completă, ni s-a spus că ne-a fost prezentat doar ceea ce consideră ei că este necesar”, a comentat Ianina Spinei, unul dintre autorii raportului.

Mai mult, circa ¼ din întreprinderile monitorizate nu au specificat salariul administratorilor, motivând că ar fi vorba despre date cu caracter personal. Mulți dintre ei, dar și membrii consiliilor de administrare, au ridicat remunerații considerabile în anul 2015, asta chiar dacă întreprinderile pe care le gestionează au înregistrat pierderi nete. La această categorie se referă compania Air Moldova, Calea Ferată Moldova, Portul Fluvial Ungheni, Combinatul de vinuri Cricova, Mina de piatră din Mileștii-Mici și altele.

Anticoruptie.md
08/12/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii