Noul şef al Procuraturii Anticorupţie promite un val al dosarelor grele şi "mirosul schimbării": "Dacă nu reuşesc, demisionez"

Anastasia Nani
27/05/2016
Viorel Morari, la şedinţa Clubului Jurnaliştilor de Investigaţie. Foto: CIJM

În următoarele două luni va porni un val de dosare grele de corupţie, iar cetăţenii ar urma să simtă "mirosul schimbării" până la 1 august, data la care va intra în vigoare noua Lege cu privire la Procuratură, îşi propune Viorel Morari, noul şef al Procuraturii Anticorupţie. În caz contrar, spune omul legii, ar urma să-şi prezinte demisia. Declaraţiile au fost făcute la Clubul Jurnaliştior de Investigaţie, organizat miercuri, 25 mai, de Centrul de Investigaţii Jurnalistice.

"Până atunci trebuie să se simtă mirosul schimbării. Personal trebuie să înţeleg dacă capacitatea mea de conducător îmi permite să schimb starea de lucruri. În caz contrar, dacă personal nu voi avea această percepţie, nu am ce căuta în această funcţie. Dacă nu sunt apt înseamnă că trebuie să ofer această posibilitate altei persoane", a declarat procurorul.  

Viorel Morari spune că vrea să analizeze cele 800 de dosare aflate la Procuratura Anticorupţie şi să poarte discuţii cu fiecare subaltern în parte. "Le-am spus care sunt aşteptările mele, acum vreau să ştiu ce aşteptări au ei de la mine", a mai spus omul legii.

Şeful Procuraturii Anticorupţie susţine că minim zece la sută dintre actualii săi subalterni ar trebui să plece din funcţii. Iată de ce ar vrea să înceapă de la evaluarea procurorilor existenţi şi să participe la selectarea celor noi. "De la 1 august va fi posibilă reevaluarea fiecărui procuror care este în funcţie. La moment, iniţiez un dialog cu instanţele de judecată, în primul rând cu cea de la Buiucani şi ofiţerii CNA. Mă interesează evaluarea din partea altor participanţi la procesul penal: avocaţi, instanţe de judecată, ofiţeri de urmărire penală şi chiar justiţiabili, în măsura în care opinia acestora poate fi luată în calcul. În cazul actualilor angajaţi, le pot evalua activitatea şi să fac propuneri pentru sancţionări disciplinare sau să iniţiez anchete de serviciu. În momentul când va începe reorganizarea, voi încerca să particip cu referinţe la selectarea celor mai buni procurori, care vor candida la funcţii", a mai spus Viorel Morari, precizând că, după reorganizarea instituţiei, Procuratura Anticorupţie ar urma să aibă 50 de procurori.

Deşi reforma aduce salarii mai mari, potrivit procurorului asta nu este suficient pentru rezolvarea problemelor de integritate. "Salariul poate creşte la nesfârşit, dar dacă persoana nu este aptă de a opune rezistenţă sau să nu admită o intervenţie necorespunzătoare cu regret lucrurile nu se vor rezolva", a spus el. 

Potrivit lui, un factor de risc care influenţează în prezent activitatea Procuraturii Anticorupţie ţine de volumul mare de lucru. În prezent, celor circa 35 de procurori le revin câte 25-30 de dosare. "Toate sunt cu un grad mare de complexitate. După ce noile prevederi vor intra în vigoare, iar competenţele vor fi îngustate, sperăm să rezolvăm această problemă. Procurorii Anticorupţie ar urma să se ocupe doar de următorii subiecţi: deputaţi, miniştri, judecători, procurori, iar suma infracţiunii ar trebui să pornească de la 5.000 de unităţi convenţionale", a explicat Viorel Morari. 

Ședinta Clubului Jurnaliștilor de Investigații - "Reforma Procuraturii Anticorupţie: va deveni lupta împotriva corupţiei mai eficientă?" - face parte din Campania Jurnaliștii pentru integritate în serviciul public, desfășurată de Centrul de Investigații Jurnalistice, cu suportul Programului Buna Guvernare al Fundației Soros-Moldova.

Anastasia Nani
27/05/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii