O persoană decedată ar fi fost ţinută trei luni la morgă din vina Poliţiei. MAI s-a autosesizat după ce cazul a fost făcut public pe Harta Corupției

Anticoruptie.md
28/07/2016
Foto: CIJM (poză-simbol)

Serviciul Protecţie Internă şi Anticorupţie al MAI a iniţiat o anchetă de verificare a datelor publicate joi, 28 iulie, pe Harta Corupției. Autoarea sesizării se plânge că Poliția nu ar fi întreprins nimic pentru a-i comunica despre decesul tatălui său, deși era cunoscută identitatea acestuia, și cadavrul ar fi fost ținut în morgă din ianuarie până în martie.

Șeful Serviciului Protecţie Internă şi Anticorupţie al MAI, Vitalie Moisei, ne-a declarat că acest caz va fi investigat pentru a stabili circumstanţele şi, în special, modul în care au acţionat angajaţii de Poliţiei. El susține că dacă se va stabili că cele relatate în sesizarea de pe Harta Corupției corespund realității, oamenii legii care au fost implicați riscă pedepse. „Vom verifica informația și, dacă se va stabili că într-adevăr a avut loc acest caz, vom porni o anchetă de serviciu. Nu cred că vreun polițist ar face așa ceva, pentru că este foarte grav, sunt prevăzute pedepse. Serviciul Protecţie Internă şi Anticorupţie al MAI va veni ulterior cu detalii asupra acestui caz”, a declarat Vitalie Moisei.

În sesizarea publicată pe Harta Corupției se arată că în luna ianuarie 2016 un bărbat a decedat la spital după ce timp de câteva zile ar fi zăcut la podea într-un apartament din Chișinău. Autoarea sesizării susține că este fiica acestuia și că bărbatul ar fi putut fi salvat dacă proprietarul apartamentului ar fi chemat ambulanța. Ea îi învinuiește pe oamenii legii de neglijență în serviciu întrucât aceștia nu au deschis dosar penal pe numele celui care l-ar fi lăsat în pericol pe tatăl său. Femeia mai scrie că după ce s-a stins din viață, din vina Poliției, tatăl ei ar fi fost ținut la morgă timp de trei luni, în ciuda faptului că era cunoscută identitatea acestuia, iar ea locuia în sectorul Botanica al Capitalei și numărul ei de telefon se afla în agenda telefonică al celui decedat. Autoarea sesizării afirmă că a făcut propria investigație și ar fi depistat și implicarea celor de la „Registru”, însă Procuratura municipiului ar fi refuzat să investigheze cazul.

Anticoruptie.md
28/07/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii