Parlamentul a aprobat demisiile a trei judecători. Alți doi magistrați și-au retras cererile

Anticoruptie.md
15/11/2018
Foto: CIJM

Cu votul a 54 de deputați, Parlamentul a aprobat joi, 15 noiembrie, cererile de demisie a trei magistrați de la Curtea Supremă de Justiție – Dumitru Visternicean, Elena Covalenco și Iulia Sîrcu. Alți doi judecători ale căror cereri au fost acceptate de Consiliul Superior al Magistraturii săptămâna trecută s-au răzgândit. Este vorba de Tatiana Vieru și Valeriu Doagă de la Curtea Supremă de Justiție.

Judecătoarea Tatiana Vieru a fost propusă Parlamentului pentru funcția de vicepreședintă a Curții Supreme de Justiție pentru un termen de patru ani la sfârșitul lui decembrie 2016. Ea a fost implicată în luarea unor decizii controversate. Anticoruptie.md a scris despre faptul că Tatiana Vieru este una dintre judecătoarele în privința căreia au fost depuse mai multe sesizări la Consiliul Superior al Magistraturii. Vieru se regăsește printre cei șapte judecători care au judecat dosarul Registru, obligând întreprinderea de stat să plătească despăgubiri de 7,8 milioane de dolari unei companii dubioase, Intercomsoft LTD.

În 2013, ministrul de atunci al Justiției, Oleg Efrim, a cerut cercetarea disciplinară a magistraților pentru implicare în dosarul Registru. Judecătorilor li se imputau grave ilegalități admise la examinarea dosarului menționat, precum încălcarea normelor materiale.

De asemenea, Tatiana Vieru a fost președintă a completului de judecată care a examinat dosarul referendumului, dând câștig de cauză Comisiei Electorale Centrale. Judecătorii au respins solicitarea a peste 400.000 de cetățeni care au semnat pentru organizarea unui plebiscit în vederea modificării procedurii de alegere a șefului statului. În 2016, Vieru a condus completul de judecată care a examinat dosarul diasporei, care a contestat încălcarea dreptului la vot în cadrul alegerilor prezidențiale. 

Valeriu Doagă se numără printre judecătorii acționați în februarie 2016 în judecată de Ministerul Justiției pentru a plăti 111.000 de lei Ministerului Finanțelor. La 18 octombrie 2017, Curtea Supremă de Justiție a pus punct procesului de judecată, dându-le dreptate judecătorilor. În motivarea deciziei Curții se precizează că „argumentele invocate în cererea de recurs de Ministerul Justiției sunt similare argumentelor invocate atât în prima instanță, cât și în instanța de apel. El vizează circumstanțelor de fapt, și nu de drept. Instanța de apel le-a dat o apreciere corectă, având la bază cumulul de dovezi administrate în cadrul dezbaterilor judiciare”.

Amintim că de la începutul lui noiembrie curent, 12 judecători – cinci dintre care de la Curtea Supremă de Justiție și alți cinci de la Curțile de Apel – au depus cereri de demisie. Reforma salarizării în sistemul bugetar și atitudinea negativă față de magistrați sunt principalele motive care i-au determinat pe cei cinci judecători de la Curtea Supremă de Justiție să plece din sistem, a declarat magistrata Iulia Sîrcu pentru portalul Anticoruptie.md.

De partea cealaltă, experții susțin că demisia în serie a judecătorilor are legătură cu proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Victor Micu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, a explicat plecările din sistem prin reformele în domeniul salarizării bugetarilor, în urma cărora judecătorii ar pierde aproximativ două mii de lei pe an.

Anticoruptie.md
15/11/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii