Partidele milionare. Cine sunt principalii sponsori ai formațiunilor politice din Republica Moldova

Mariana Rață
19/07/2016
sursa foto: Moldova Suverană

Anul 2016 a redus drastic din veniturile și cheltuielile partidelor politice din R. Moldova, arată ultimele rapoarte financiare prezentate de acestea Comisiei Electorale Centrale. Singura formațiune care a obținut venituri în creștere este Partidul Democrat (PDM). În primele șase luni ale acestui an, șapte partide au obținut venituri și au cheltuit circa 21 de milioane de lei. Peste 70 la sută din această sumă i-a revenit PDM, aflat la guvernare.

Generosul sponsor al PDM

PDM indică venituri și cheltuieli de peste 15 milioane de lei, obținute în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2016. Potrivit informației publicate pe site-ul CEC, formațiunea a adunat 13,2 milioane de lei din donațiile membrilor de partid, alte 7,496 de milioane de lei din cotizațiile de membru de partid și încă 1,799 de milioane de lei din donații ale altor persoane. Precizăm că potrivit statutului PDM, cotizația de membru al acestei formațiuni reprezintă de la 0,5 până la 2,5 % din venitul lunar al acestuia.

Datele de pe siteul CEC arată că cei 13,2 milioane de lei care reprezintă donații au fost colectați de la 900 de persoane, care au donat între 2000 și 75 de mii de lei. Cea mai generoasă este însă donația făcută de Vladimir Maiduc, fostul șef al Direcției Protecție Interna și Anticorupție al MAI, 500 de mii de lei. Maiduc a declarat pentru Ziarul Național că a hotărât să doneze acești bani pentru a susține partidul și nu este pentru prima dată când face donații pentru PDM. Doar că, de această dată suma a fost mai mare decât de obicei. Printre donatorii PDM nu se regăsește Vladimir Plahotniuc și nici deputați sau miniștri democrați.

Cei mai mulți din banii acumulați de PDM în acest an (13,5 milioane de lei) au fost cheltuiți pentru presă și materiale promoționale. Amintim că formațiunea politică a semnat de curând un contract cu o prestigioasă agenție de lobby din SUA pentru promovarea imaginii partidului în străinătate. Pentru serviciile care vor fi acordate pe parcursul unui an, începând din 22 iunie, compania americană a solicitat 600 de mii de dolari, bani care îi vor fi achitați în patru tranșe, câte 150 de mii de dolari în trimestru. Potrivit contractului încheiat, firma americană va oferi consultanță și pentru dezvoltarea relațiilor moldo-americane și va organiza întâlniri cu reprezentanți ai Congresului american și cu alți oficiali din SUA.

Avocatul „bănos” al Partidului Nostru

Prin comparație cu PDM, veniturile și cheltuielile celorlalte partide s-au diminuat esențial. Partidul Socialiștilor indică venituri de peste 3,2 milioane de lei în primele șase luni ale anului. Anul trecut, formațiunea a adunat peste 27 de milioane de lei.

Banii din acest an au fost obținuți în special din cotizațiile de membru de partid (3,182 de milioane de lei), dar și din donații ale membrilor de partid (90 de mii de lei). Donatori au fost deputații socialiști care au contribuit cu câte 5000 de lei. Sumele au fost cheltuite pentru întreținerea sediilor (1,057 de milioane de lei) și pentru presă și materiale promoționale (1,7 milioane de lei).

Partidul Nostru al lui Renato Usatîi indică la CEC venituri de 1,3 milioane de lei din cotizații ale membrilor de partid și 400 de mii de lei din donații ale membrilor de partid. Singurul donator al partidului este avocatul Igor Pohilă, care a făcut și anterior donații de sute de mii de lei pentru formațiune. Renato Usatîi nu figurează nici de această dată printre finanțatorii partidului pe care l-a fondat.

La fel ca și celelalte formațiuni, Partidul Nostru a cheltuit banii pentru întreținerea sediilor și promovare în presă.

Oleg Voronin și Mihai Ghimpu, sponsori ai PCRM și PL

La Partidul Comuniștilor, cele mai generoase donații le face astăzi fiul lui Vladimir Voronin. Oleg Voronin a donat în acest an 100 de mii de lei pentru întreținerea formațiunii condusă de tatăl său.

Cu toate acestea, veniturile și cheltuielile PCRM s-au redus drastic. Dacă anul trecut formațiunea raporta că a primit finanțare de peste nouă milioane de lei, în prima jumătate a acestui an, donațiile și cotizațiile membrilor de partid au scăzut până la 862 de mii de lei.

Și Partidul Liberal a beneficiat în acest an de venituri modeste, 327 de mii de lei, toți acumulați din donații ale membrilor de partid, dintre care aproape 200 de mii de lei i-a scos din buzunar liderul formațiunii, Mihai Ghimpu.

Partidul Liberal Democrat a indicat pentru acest an venituri de 553 de mii de lei, obținuți în special din donații și alte venituri. Donațiile au fost făcute în special de deputați și primari ai partidului, sumele variind între o mie și 15 mii de lei.

Celelalte partide au indicat venituri nesemnificative. Rapoartele financiare prezentate urmează a fi verificate şi analizate de CEC. Partidele care nu au prezentat rapoartele financiare riscă o amendă de la 300 la 500 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.

Mariana Rață
19/07/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii