Premierul desemnat Ion Sturza și membrii echipei pe care o propune au semnat Declarația de integritate

Anticoruptie.md
03/01/2016
Ion Sturza alături de echipa sa. Foto: CIJM

Primul-ministru desemnat Ion Sturza și membrii echipei guvernamentale pe care o propune au semnat duminică, 3 ianuarie, pe răspundere proprie, o declarație de integritate. Textul declarației cuprinde un șir de criterii de integritate care au fost sintetizate de mai multe organizații neguvernamentale din Republica Moldova active în domeniul anticorupție, inclusiv Centrul de Investigații Jurnalistice. Premierul desemnat Ion Sturza susține că el a propus echipei cu care vrea să lucreze semnarea declarației de integritate pentru că transparența și integritatea sunt elemente importante pentru o administrație funcțională.

"Îmi doresc un Guvern care ar fi expresia voinței poporului prin reprezentații săi în Parlament. Republica Moldova nu este astăzi într-un moment fericit de înflorire a democrației, se alfă într-o profundă criză morală, politică și economică. Patrioți, oameni integri și profesioniști - acestea sunt criteriile de care m-am condus când am ales echipa. Ne-am dorit un Guvern neafiliat politic", a declarat Ion Sturza.

Premierul desemnat și fiecare dintre cei 17 candidați la funcția de ministru propuși au declarat pe propria răspundere că:  

-nu este și nu a fost implicat în comiterea de infracțiuni, evaziune fiscală, acte conexe corupției sau fapte de comportament corupțional; 

-nu a fost condamnat și nu exista  dosare care îl vizează trimise în judecată pentru astfel de fapte, în Republica Moldova sau peste hotarele ei;

-nu este și nu a fost implicat în obținerea unor avantaje (ne)patrimoniale nejustificate și nici în cazuri de conflict de interese;

-nu a încălcat legislația electorală în perioada alegerilor precedente, nu a obținut voturi prin fraudă (inclusiv nu a oferit cadouri electorale și nu a ascuns/tolerat asemenea fapte);

-nu este și nu a fost implicat în comportamente de încălcare a moralei publice în exercitarea unor funcții publice;

-nu este și nu a fost implicat în promovarea unor valori, poziții sau proiecte care contravin statului de drept;

-nu a colaborat cu serviciile secrete ale altor state şi nu colaborează cu serviciile secrete din Republica Moldova;

-a completat cu bună credință şi corect informația din CV-ul său;

-diplomele de studii care îi aparţin, sunt veritabile, iar instituţiile de învăţământ sunt recunoscute în ţară şi/sau peste hotare;

-nu a făcut declarații și nu susține discursul discriminatoriu, xenofob sau rasist.

Fiecare candidat la funcția de ministru a declarat pe propria răspundere că datele şi informaţiile din prezenta declaraţie corespund realităţii şi odată cu preluarea funcţiei publice în Guvernul Republicii Moldova, va continua să facă faţă cerinţelor enunţate mai sus pe toată durata activităţii. Ei s-au declarat conștienți că în cazul ca vor întreprinde acțiuni sau se vor descoperi informații despre ei care contravin criteriilor indicate mai sus, își vor da demisia sau vor accepta revocarea lor din funcţie.

Din echipa propusă de Ion Sturza fac parte următorii candidați:

Prim Vice-premier și Ministru de Externe – Victor Chirilă

Vice-premier pentru reintegrare – Ion Stăvilă

Ministrul Finanțelor – Ion Munteanu

Vice-premier și Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei – Dona Școla

Ministrul Economiei – Marin Ciobanu

Ministrul Educației – Loreta Handrabura

Ministrul Justiției – Stanislav Pavlovschi

Ministru al Afacerilor Interne – Alexandru Stoianoglo

Ministrul Apărării – Viorel Cibotaru

Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor – Svetlana Dogotaru

Ministrul Agriculturii – Alexandru Slusari

Ministrul Transporturilor și Drumurilor – Oleg Tofilat

Ministrul Mediului – Andrei Ursache

Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor – Alexandru Machedon.

Ministrul Culturii – Veaceslav Reabcinschii

Ministrul Sănătății – Ala Nemerenco

Ministrul Tineretului și Sportului – Dumitru Alaiba

Reprezentanții societății civile au salutat criteriile înaintate de premierul desemnat, spunând că vor elabora o formulă de conlucrare cu Guvernul pentru a perfecționa demersul de integritate.

Ion Sturza a fost desemnat să formeze noua echipă guvernamentală la 21 decembrie. Luni, 4 ianuarie, Parlamentul urmează să acorde vot de încredere sau să respingă echipa premierului desemnat.

Foto: CIJM
Foto: CIJM
Foto: CIJM
Foto: CIJM
Foto: CIJM
Foto: CIJM

 

Anticoruptie.md
03/01/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii