Președintele Dodon, despre concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău: „Scopul nostru este ca acest contract să fie reziliat”

Irina Odobescu
21/01/2020
A-tv.md

Președintele Igor Dodon susține că există mai multe temeiuri pentru rezilierea contractului prin care Aeroportul Internațional Chișinău a fost privatizat de compania Avia Invest. După ședința de marți a Consiliului Suprem de Securitate, șeful statului a declarat că a fost încălcată legea, iar pe numele membrilor comisiei care a ales concesionarul sunt deschise dosare penale.

„Sunt trei blocuri de abordări care ne-ar permite rezilierea contractului cu Avia Invest. Deja sunt deschise cinci dosare penale pe numele membrilor comisiei care au semnat contractul. Acest contract prejudiciază interesele statului Republica Moldova și s-a încălat legea”, a declarat Igor Dodon.

Șeful statului a mai punctat că Avia Invest nu a respectat condițile contractuale și anume „nu și-a executat angajamentele investiționale”. Din cele 94 de milioane de euro investite, 59 de milioane provin din taxele plătite de pasageri (9 euro pentru fiecare bilet vândut). Dodon a mai menționat că taxa de 9 euro „este ilegală”, deoarece nu este stipulată în lege, ci doar în contract.

„La ziua de astăzi investitorul a achitat un miliard de euro, dar au apărut alte datorii. Investitorul nu a investit bani proprii în Aeroportul Internațional Chișinău”, a mai subliniat Igor Dodon.

Amintim că, acordul de concesiune a Aeroportului Chișinău a fost semnat în condiții netransparente, pe 30 august 2013, între Agenția Proprietății Publice și compania Avia Invest, fondată pe 2 august 2013, cu un capital social de 85,1 milioane de lei, divizat în părți egale între firmele rusești Habarovski Aeroport și Kolomenski Zavod. La 19 august 2019, compania NR Investment Limited a anunțat, printr-un comunicat, că a achiziționat 95 la sută din acțiunile companiei Avia Invest, care deține dreptul de concesiune pentru Aeroportul Internațional Chișinău. La 29 august, în presă au apărut informații precum că NR Investments Ltd a finalizat procesul de cumpărare a cotei de 95% din compania Avia Invest. Guvernul a precizat însă că „nu a fost informat despre încheierea procesului de cumpărare”.

La începutul lunii septembrie 2019, Guvernul condus de Maia Sandu a abrogat patru hotărâri cu privire la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, luate în perioada 2012 – 2013. Este vorba despre hotărârile privind inițierea proiectului de parteneriat public-privat pentru concesionarea Aeroportului Chișinău, aprobarea concesionării activelor Aeroportului, aprobarea Raportului privind derularea și rezultatele concursului pentru selectarea concesionarului activelor, precum și reconfirmarea aprobării concesionării activelor Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău. Ulterior, Agenția Proprietății Publice a depus o cerere de chemare în judecată împotriva Societății Comerciale Avia Invest SRL. prin care a solicitat recunoașterea nulității contractului, din 30 august 2013, de concesiune a activelor aflate în gestiunea Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău și a terenului aferent acestora.

Într-o postare recentă pe pagina sa de Facebook, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a precizat că, datorită unor gafe procesuale la întocmirea și depunerea acțiunii, pregătită de Ministerul Justiției condus de Olesea Stamate, la data de 14 ianuarie Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani a emis o încheiere prin care a decis să acorde APP un termen de 20 zile pentru înlăturarea lacunelor din acțiune pentru ca acțiunea să nu fie declarată inadmisibilă.

Echipa Centrului de Investigații Jurnalistice a realizat în ultimii ani mai multe investigații pe subiectul concesionării Aeroportului Chișinău, scoțând în vileag scheme, interese și proceduri fraudate. Investigațiile pot fi citite aici și aici. Reporterii CIJM au deconspirat, în alte două investigații, și interesele private ale unor demnitari de stat în legătură cu concesionarea Aeroportului Chișinău, dar și lipsa de reacție a instituțiilor publice, care treabuiau să investigheze abuzurile și conflictele de interese. Anchetele pot fi citite aici și aici.    

Irina Odobescu
21/01/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii