Procuratura caută alte trei milioane de lei ca să poată lansa sistemul automatizat E-Dosar

Victoria Dodon
24/05/2016
Foto: CIJM

Procuratura Generală este în căutarea a circa trei milioane de lei pentru a putea lansa sistemul informaţional de gestiune a dosarelor penale (E-Dosar). Programul, la care se lucrează mai bine de doi ani şi pentru care până în prezent s-au cheltuit circa 124.000 de dolari, ar urma să-i ajute pe procurori să gestioneze mai eficient dosarele, oferind informaţii operative şi precise despre infracţiuni şi persoanele care le-au săvârşit.

"La moment, programul se află la etapa ajustării cu modulele altor baze de date şi aducerea reţelelor de telecomunicaţii la standardele internaţionale de securitate cibernetică. În aceste scopuri, mai sunt necesare aproximativ trei milioane de lei. Procuratura întreprinde măsurile ce se impun atât pentru identificarea surselor de finanţare, cât şi pentru realizarea celor necesare lansării programului", se arată într-un răspuns semnat de Veaceslav Soltan, şef al Secţiei tehnologii informaţionale din cadrul Procuraturii Generale, adresat portalului Anticoruptie.md.

Procuratura a demarat crearea şi implementarea platformei încă la începutul anului 2014, proiectul fiind unul dintre obiectivele Strategiei de reformare a Justiţiei pentru anii 2013-2015. Potrivit procurorilor, "Registrul informaţiei criminalistice şi criminologice" va conţine toată informaţia despre situaţia din domeniul combaterii criminalităţii şi corupţiei din ţară, sesizările despre infracţiuni, persoanele care le-au săvârşit şi pedepsele aplicate. Totodată, sistemul ar urma să conţină module din sistemele informatice ale altor autorităţi publice centrale - Ministerul Afacerilor Interne, CNA sau Ministerul Justiţiei. Sistemul ar urma să asigure protecţia şi excluderea dublării datelor, fiind accesibil angajaţilor din organele procuraturii, celor de urmărire penală şi judecătorii. Funcţionarii publici şi reprezentanţii societăţii civile vor putea vizualiza şi analiza statistica generată de sistem.

Grupul de lucru pentru elaborarea sistemului E-dosar a fost creat în martie 2014, iar lucrările tehnice de programare a platformei au fost desfăşurate de compania estoniană Andmevara, selectată în urma unui tender organizat de către Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP). După testarea platformei în octombrie 2014 şi în urma mai multor mese rotunde cu participarea instituţiilor implicate în proiect, s-a decis extinderea termenului de implementare a sistemului până la sfârşitul anului 2016.

Procuratura precizează că programul a trecut deja testarea ca proiect-pilot, fiind achiziţionată o parte din echipamentul necesar funcţionării acestuia. Ulterior, tehnica ar urma să ajungă în fiecare procuratură din ţară. Până în prezent, sistemul automatizat E-Dosar a costat aproximativ 124.000 de dolari, bani europeni. 

"Deși a fost elaborat softul și nomenclatorul informațiilor necesare pentru implementarea sistemului de gestiune a dosarelor penale (E-Dosar), nu am reușit să-l implementăm în activitate. Pe lângă constrângerile legislative și normative, am constatat și o serie de probleme tehnice, precum și insuficiență de resurse (programe de securizare, experți în IT, specialiști care să asigure introducerea datelor etc)”, declara Corneliu Gurin în cadrul unui interviu acordat portalului Bizlaw.md.   

Victoria Dodon
24/05/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii