Procurorii au pornit un proces penal în urma unei sesizări a lui Ion Diacov, publicată pe Harta Corupției, și a unei anchete a CIJM. Este vizat judecătorul Oleg Melniciuc

Anticoruptie.md
06/01/2017
Oleg Melniciuc și Victor Micu, la Adunarea generală a judecătorilor. Foto: CIJM

Procuratura Anticorupție a pornit un proces penal în urma unei sesizări pe care Ion Diacov, fostul procuror al municipiului Chișinău, a publicat-o pe Harta Corupției a portalului Anticoruptie.md. Informaţia ne-a fost confirmată de Serviciul de presă al Procuraturii Generale. Ion Diacov i s-a adresat procurorului general Eduard Harunjen la începutul lunii decembrie, cerând intentarea unei cauze penale „privind delapidarea averii străine cu folosirea situației de serviciu, săvârșită de un grup criminal organizat, în proporții deosebit de mari” împotriva președintelui Judecătoriei sectorului Râșcani din Capitală, Oleg Melniciuc, și „a complicilor săi”. Sesizarea a fost făcută în urma unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice despre blocurile destinate judecătorilor.

Potrivit investigaţiei, în blocul locativ de pe strada Hristo Botev 6, din Chișinău, care se construiește în prezent pentru magistrații Judecătoriei sectorului Râșcani din Capitală și copiii acestora, s-au ales cu apartamente și chiar spații comerciale mama și câteva rude ale președintelui instanței, Oleg Melniciuc. Însuși magistratul, care anunța inițial că, deși deține spații locative, ar mai vrea apartamente pentru a le oferi copiilor săi, nu și-a procurat acolo locuințe, ci doar un spațiu comercial. În același bloc, printr-o decizie separată și fără să fi solicitat, a primit apartament și președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu.

„Jurnaliștii au stabilit că președintele Judecătoriei sectorului Râșcani a mun. Chișinău, Oleg Melniciuc, fiind în înțelegere prealabilă cu un grup de judecători și urmărind scopul delapidării averii străine, a intrat în cârdășie criminală cu factori de decizie de la Primăria municipiului Chișinău și conducerea companiei Exfactor Grup SRL,  prezentând documente false din care ar fi trebuit să se înțeleagă, că un grup de judecători, din care făcea parte și  Oleg Melniciuc, a avut nevoie si dreptul la îmbunătățirea condițiilor de trai. În rezultat, Primăria ilegal a oferit în arendă un teren de 60 de ari la prețul de piață de 600.000 euro, cu destinația pentru construirea unui bloc locativ fără a petrece licitație cu dreptul de a fi ulterior privatizat la preț normativ, de șase ori mai mic decat cel comercial, ceea ce ulterior și s-a făcut”, se mai arată în denunț.

Ion Diacov precizează că Oleg Melniciuc a recunoscut că „a folosit abuziv situația sa de serviciu și a ajutat-o pe mama sa, Elena Melniciuc, pensionară care toată viața a locuit și locuiește în satul de baștină Mândâc-Drochia, să procure un apartament în acest bloc, iar el, Oleg Melniciuc, a procurat în același bloc spații comerciale”. „Conform investigațiilor ziariștilor de la portalul Anticoruptie.md, tot în acest bloc și-au cumparat apartamente și rudele lui O. Melniciuc - Bobeică Ana, Melniciuc Andrei și Melniciuc Aurelia, ultima procurând și un spațiu comercial de 241 de metri pătrați. În această situație, ar putea să apară bănuiala rezonabilă că apartamentele și spațiul comercial procurate pe numele rudelor de facto aparțin tot lui Oleg Melniciuc, fiind vorba despre o banală procurare mascată a imobilului, fără a le declara ca proprietate privată”, presupune fostul procuror. 

Procurorii, care au intentat procesul penal la mijlocul lunii decembrie, ar urma să decidă în scurt timp dacă pornesc o cauză penală. „Nu cunosc nimic. Ion Diacov a făcut o sesizare în calitate de cetățean. Are tot dreptul. Dacă o să mi se ceară explicații, le voi oferi”, ne-a declarat Oleg Melniciuc.  

Anticoruptie.md
06/01/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii