Procurorul general interimar va cere din nou acordul CSM pentru pornirea urmăririi penale pe numele unei judecătoare. "Este un caz important pentru Republica Moldova"

Victoria Dodon, Anastasia Nani
06/06/2016
Olga Cojocaru. Captură: Jurnal TV

Eduard Harunjen, procurorul general interimar,  va cere membrilor Consiliului Superior al Magistraturii acordul de a porni o altă cauză penală împotriva unui judecător. Este vorba despre Olga Cojocaru, magistrată la Judecătoria sectorului Buiucani din Chişinău. Cazul urmează să fie examinat în şedinţa de marţi, 7 iunie. 

Judecătoarea riscă dosar penal pentru că ar fi pronunţat o hotărâre contrar legii. "Vizează un caz important pentru Republica Moldova şi intens mediatizat. Alte detalii nu vă pot oferi", ne-a declarat Eduard Harunjen.

În 2014, judecătoarea a ajuns în vizorul Inspecţiei Judiciare, fiind unul dintre magistraţii care au suspendat mai multe decizii ale Adunării generale a Victoriabank.

Olga Cojocaru a fost numită în funcţie în mai 2008. Ziarul de Gardă scria anterior că, potri­vit note­lor pri­mite la exa­men, era departe de pri­mii zece, având nota 8,7, dar a fost selec­tată prin­tre pri­mii cinci. Chiar din pri­mele luni de lucru, pe masa ei au şi ajuns unele dosare cali­fi­cate de repre­zen­tanţii soci­e­tă­ţii civile drept “dosare fabri­cate la comanda poli­tică a auto­ri­tă­ţi­lor”. Unul din­tre aces­tea este dosa­rul cu tine­rii ares­taţi pen­tru că intenţio­nau să imprime în cen­trul Chi­şi­nă­u­lui harta Româ­niei Mari cu hota­rele ei din peri­oada inter­be­lică.

Tot ea este cea care a respins cererea depusă de avocatul ex-premierului Vlad Filat, în care cerea recuzarea judecătorului Ghenadie Pavliuc, la una dintre şedinţele de judecată, sub pretextul că acesta este rudă cu Marian Lupu, liderul Partidului Democrat. 

Victoria Dodon, Anastasia Nani
06/06/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii