Proiect controversat, în Parlament. Deputații vor licențe de avocat fără a susține examene

Anticoruptie.md
05/01/2017
Parlamentul Republicii Moldova. Foto: Serviciul de presă al Parlamentului Republicii Moldova

Deputații care au cel puțin zece ani vechime în muncă în domeniul juridic ar putea accede în avocatură fără a susține examenele de licențiere. Asta prevede un proiect de lege înaintat de un grup de deputați din majoritatea parlamentară, dar și un deputat socialist.  Documentul a provocat nemulțumirea Uniunii Avocaților.

Potrivit proiectului de modificare a Legii avocaturii, semnat de Petru Cosoi, Constantin Țuțu, Anatolie Zagorodnâi, Cornel Dudnic, Vasile Bolea, Ștefan Creangă, Nae Simion Pleșca, deputații sau foștii deputați care au activat cumulativ zece ani în domeniul dreptului vor putea fi scutiți de examenele de accedere în profesia de avocat. Parlamentarii își argumentează inițiativa prin faptul că un deputat care a creat norme de drept și are o experiență bogată în domeniul jurisprudenței, dar și pregătire profesională necesară, nu au nevoie de stagiu profesional și de examene de calificare pentru a-și lua licența de avocat, notează bizlaw.md.

Proiectului de lege mai propune modificarea listei activităților incompatibile cu profesia de avocat. Astfel, activitatea de avocat este incompatibilă cu oricare funcție publică sau de demnitate publică retribuită, dacă prin legea specială nu este prevăzut altfel, cu activitatea de notar sau activitatea de executor judecătoresc.

Uniunea Avocaților (UA) a venit cu o replică prin care îi atenționează pe autorii proiectului de lege că avocații nu beneficiază de privilegii şi scutiri la migrarea spre profesiile de judecător, procuror, dar nici la susținerea tezelor de doctor în drept. „Sau avocații nu sunt în mod automat incluși în lista parlamentarilor din simplul motiv că aceștia cunosc bine legea”, se menționează într-o scrisoare adresată președintelui Parlamentului, președintelui Comisiei juridice numiri și imunități și ministrului Justiției, și citată de bizlaw.md.

Conducerea Uniunii este nemulțumită de faptul că deputații au venit cu această inițiativă în condițiile în care, din luna mai a anului trecut, pe masa demnitarilor stă proiectul Legii cu privire la avocatură, elaborat de UA. Documentul nu a fost însă examinat.

 „Vreau să asigur conducerea republicii, și pe fiecare deputat în parte, că membrii avocaturii, în majoritatea lor covârșitoare, răspund „nevoilor din ce în ce mai diversificate ale clienților” și nu se simte nevoia de sporire a numărului cadrelor care pot accede în profesia de avocat pe căi lăturalnice. Iar cu invocarea experienței „altor state”, la care se referă deputații, permiteți-ne să nu fim de acord. Și aici ne referim la opinia experților Consiliului Europei expusă în evaluarea proiectului legii pentru modificarea și completarea Legii cu privire la avocatură, prin care se susține ideea că judecătorii, procurorii și deținătorii titlurilor de doctor în drept trebuie să participe la cursuri de formare și să susțină examenul de calificare, aceste schimbări fiind binevenite și în conformitate cu standardele  și practicile europene”, notează președinta UAM, Nina Lozan, insistând pe susținerea examenelor de calificare pentru obținerea licenței de avocat..

În cazul în care Parlamentul nu va ține seama de opinia UA vizavi de acest proiect, Uniunea va califica acțiunile Legislativului drept imixtiune în profesia de avocat, mai precizează președinta UA.

Anticoruptie.md
05/01/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii