Raportul libertăţii presei în lume: mass-media din Republica Moldova rămâne parţial liberă

Victoria Dodon
27/04/2016
Moldova, cu o presă parţial liberă Foto: Freedom House

Situaţia presei din Republica Moldova nu s-a schimbat simţitor pe parcursul anului trecut, iar mass-media din ţara noastră continuă să rămână parţial liberă, arată raportul privind libertatea presei la nivel mondial în 2015, realizat de organizaţia internaţională Freedom House. Moldova s-a clasat pe locul 119, cu o poziţie mai jos faţă de anul 2014, din totalul de 199 de ţări şi teritorii incluse în document.

Experţii au oferit Moldovei un scor total al libertăţii presei de 56 de puncte, unde „0” echivalează cu „foarte bine”, iar „100” cu „foarte rău”. România şi Ucraina sunt pe locurile 74 (cu 10 poziţii mai sus faţă de 2014) şi, respectiv, 112 (cu 13 poziţii mai sus). Federaţia Rusă ocupă locul 176 comparativ cu 180 în 2014.

La nivel regional, unde situația din Moldova este analizată alături de alte 12 ţări din Eurasia, ţara noastră se află în top trei, împreună cu Georgia şi Ucraina, celelalte fiind catalogate ca state cu presă deloc liberă. În context, experţii notează că mai multe regimuri represive din Eurasia au adopat o abordare bidirecţională vizavi de mass-media: aprofundarea controlului fluxului informaţional şi exercitarea unei presiuni tot mai mari asupra jurnaliştilor independenţi care, totuşi, au continuat să-şi desfăşoare activitatea.

“Rusia, un inovator al propagandei moderne, şi-a extins eforturile de a controla strâns știrile destinate publicului intern precum şi peisajul informaţional al mai multor vecini importanţi din punct de vedere geopolitic - Ucraina, Moldova, ţările din Marea Baltică și statele din Asia Centrală. Pe plan intern, guvernul rus a reorientat atenţia maşinii sale de dezinformare de pe Ucraina pe Siria”, se arată în raport.

Scorul libertăţii presei în ţările din Eurasia // Infografic: Freedom House

Libertatea presei în lume, la cel mai jos nivel în ultimii 12 ani

Declinul liberăţii în lume // Infografic: Freedom House

Din totalul de 199 de ţări şi teritorii incluse în raport, 62 au fost calificate ca având presă „liberă”, 71 – presă „parţial liberă”, iar 66 – presă „privată de libertate”. Ţara cea mai bine cotată în privinţa libertăţii presei la nivel mondial rămâne a fi Norvegia, urmată în topul clasamentului de Belgia, Finlanda, Olanda, Suedia şi Danemarca. Statele Unite ale Americii ocupă locul 28, în timp ce Turkmenistan, Uzbekistan şi Coreea de Nord se află la coadă, situaţia din ultimele trei rămânând cea mai proastă ani la rând.

Potrivit autorilor, libertatea presei la nivel mondial a ajuns la cel mai scăzut nivel în ultimii 12 de ani, forțele politice, criminale și teroriste depunând eforturi să coopteze mass-media în lupta lor pentru putere sau să o facă să tacă. Ponderea populației lumii care se bucură de o presă liberă este de doar 13%, ceea ce înseamnă că mai puţin de unul din șapte oameni trăiesc în țări unde ştirile politice sunt echilibrate, siguranța jurnaliștilor este garantată, intruziunea statului în afacerile mass-media este minimă, iar presa nu este supusă unor presiuni juridice sau economice oneroase.

Un număr de subiecte prezintă riscuri speciale pentru jurnaliști, notează autorii. Printre acestea se numără crima organizată şi corupţia, care îi supun riscurilor de hărţuire şi violenţă practic în toate regiunile lumii. În statele unde corupţia la nivel înalt atinge niveluri maxime, reporterii se confruntă cu repercusiuni juridice dure sau privarea libertăţii.

Freedom House, care lansează raportul anual privind libertatea presei în lume încă din 1980, este un institut de cercetare cu sediul la Washington D.C., SUA, al cărui obiectiv este promovarea democrației, libertăţii politice și a drepturilor omului în lume. Raportul detaliat privind starea libertăţii presei în Republica Moldova în anul 2015 urmează să fie publicat pe parcursul lunii mai.

Victoria Dodon
27/04/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii