Reacţie după o anchetă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice: Eximbank neagă, iar Veneto Banca tace

Anticoruptie.md
09/02/2016
Filiala 20 a Eximbank. Foto: CIJM

Eximbank vine cu o reacţie după ce Centrul de Investigaţii Jurnalistice a publicat articolul "Fisuri în sistemul bancar sau care este următoarea bancă ce va pica", în care relatam despre o posibilă vânzare a instituţiei. Reprezentanţii băncii au difuzat un comunicat de presă în care anunţă că instituţia își desfășoară activitatea în conformitate cu legislația națională a Republicii Moldova și corespunde întocmai indicatorilor prudențiali stabiliți de Banca Națională a Moldovei.

"În ultimii ani, EXIMBANK-Gruppo Veneto Banca" S.A  a desfășurat un amplu proces de curăţare a portofoliului de credite, beneficiind, în toată perioada menționată, de susținerea acționarului său unic Veneto Banca SpA, drept dovadă a angajamentului ferm al acestuia privind dezvoltarea în continuare a Băncii. În contextul crizei pe piața financiar-bancară, Veneto Banca SpA a demarat un proces de optimizare a activelor din proprietatea sa, inclusiv a investițiilor în bănci străine, în cadrul căruia urmează a fi evaluate toate activele neprofitabile", se arată în comunicat.

Totodată, reprezentanţii Eximbank anunţă că "în rezultatul unui management financiar eficient al Băncii, desfășurat în ultimii doi ani, Banca a reușit nu doar să purifice portofoliul de credite, dar și să înregistreze rezultate financiare pozitive".

Astfel în 2015, anunţă Eximbank, instituţia a înregistrat un profit net în mărime de peste 50 milioane de lei. Asta însă după ce în 2014 a înregistrat pierderi de 218 milioane de lei. În final, EXIMBANK-Gruppo Veneto Banca S.A. apreciază informațiile privind vânzarea băncii drept „tendenţioase şi făcute cu rea-intenţie, menite să dezinformeze opinia publică”.

Precizăm că în articolul apărut în publicaţia "Corriere del Veneto" pe 26 ianuarie 2016 şi preluat de "Logos-Press" pe 6 februarie, este citat preşedintele Veneto Banca, Pierluigi Bolla. Acesta nu apare nicăeiri în presa din Italia negând afirmaţiile privind „vânzarea activităţilor de peste hotare” ale băncii. Totodată, pe pagina web a Veneto Banca SpA nu există nicio declaraţie precum că cele relatate de ziariştii de la "Corriere del Veneto" ar fi o dezinformare. 

Articolul din presa din Italia

 

Comunicatul Eximbank

Anticoruptie.md
09/02/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii