Recomandările misiunii europene de evaluare a instituţiilor de drept: CNA ar trebui scos de sub control parlamentar, iar CNI, reformat de urgenţă

Victoria Dodon
27/05/2016
Foto: CIJM

Centrul Naţional Anticorupţie ar trebui scos de sub control parlamentar, iar Comisia Naţională de Integritate ar trebui reformată de urgenţă, dar fără a fi transformată într-un organ "mutant", cu o multitudine de atribuţii şi lipsă de eficienţă. Acestea sunt câteva dintre recomandările misiunii europene de evaluare a instituţiilor de drept din Republica Moldova, rezultatele căreia au fost prezentate la Chişinău vineri, 27 mai.

Sistemul anticorupţie este unul dintre cele trei domenii evaluate de experţii UE, pe lângă combaterea spălării banilor şi reforma Justiţiei. Potrivit lor, sistemul actual susţine, în mare parte, prevenirea corupţiei, dar eforturile de implementare a acestora nu sunt suficiente, şi asta pentru că accentul este pus pe legi, care sunt mereu modificate, dar şi pe crearea instiuţiilor care au un număr exagerat de angajaţi şi nu obţin rezultate.

Cu privire la activitatea Comisiei Naţionale de Integritate, experţii UE recomandă reducerea categoriilor de persoane obligate prin lege să depună declaraţii de venit doar la funcţiile care reprezintă un risc real de corupţie. Asta inclusiv pentru că numărul actual al declaraţiilor este imposibil de a fi administrat corespunzător, chiar şi dacă ar exista un sistem de e-completare. Totodată, CNI ar trebui să aibă acces la toate bazele de date specializate, inclusiv informaţiile bancare, şi să deţină un mecanism clar de aplicare a sancţiunilor, atunci când se constată încălcări ale legislaţiei. Printre alte recomandări se numără extinderea termenului de prescripţie pentru declararea conflictului de interese (doar trei luni la moment) şi investigarea şi sancţionarea conflictului de interese în sine şi nu doar nedeclararea acestuia.

Experţii reamintesc că procedura de selecţie a membrilor CNI trebuie să fie una transparentă şi profesională, iar modalitatea de numire a preşedintelui trebuie modificată, fiind asigurată concurenţa, transparenţa şi obiectivitatea. “Reforma CNI este urgentă. Comisia trebuie să devină operaţională imediat, mai mult prin reformare decât prin schimbarea radicală a acestuia”, se arată în raport.

La începutul anului, pachetul de legi cu privire la modificarea procedurii de declarare a averilor şi reforma Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) a fost aprobat de Cabinetul de miniştri. Documentele presupun reorganizarea CNI în Centrul Naţional de Integritate. Instituţia ar urma să aibă 30 de inspectori care, între altele, vor putea aplica sancţiuni.

Cui trebuie să se subordoneze CNA

Cu privire la Centrul Naţional Anticorupţie, experţii UE recomandă scoaterea instituţiei de sub control parlamentar. Asta după ce CNA a trecut din nou din subordinea Guvernului în cea a Parlamentului la sfârşitul anului trecut. În acelaşi timp, ar trebui impuse sancţiuni pentru întârzierea sau amânarea nejustificată a cauzelor şi ar fi necesară crearea unui organ de poliţie judiciară, cu ofiţeri de poliţie subordonaţi exclusiiv autoriăţii judiciare. În viziunea lor, Serviciul de prevenire şi combatere a spălării banilor trebuie creat ca instituţie independentă, nesubordonată directorului CNA.

Ministrul Justiţiei, Vladmir Cebotari, a accentuat în cadrul evenimentului de prezentare a concluziilor misiunii de evaluare, că diferite raporturi se bat cap în cap atunci când vine vorba de independenţa CNA.

"Există anumite divergenţe, pentru că în rapoartele de evaluare a progreselor pe care le facem în implementarea Acordului de Asociere este trasată recomandarea privind subordonarea CNA Legislativului. Bineînţeles că vom lua în considerare toate recomandările atunci când vom corecta sau îmbunătăţi anumite căi pe care deja ni le-am setat. (...) Până la urmă, nu este atât de important unde se află această instituţie. Ea trebuie să fie cu adevărat independentă şi responsabilă faţă de cetăţeni", a comentat Cebotari.

"De-a lungul anilor am avut un ping-pong cu această instituţie, fapt care nu a adus mai multă încredere cetăţeanului în eficienţa acestei instituţii. Nu contează subordonarea, ci scăderea finală a nivelului corupţiei", a recunoscut vicepreşedinta Parlamentului Liliana Palihovici. 

Ce urmează 

Exerciţiul de evaluare a instituţiilor de drept, organizat la iniţiativa Parlamentului şi Guvernului Moldovei, a fost desfăşurat pe parcursul câtorva luni, de către 13 experţi TAIEX - un instrument al Uniunii Europene care sprijină administraţiile publice în aplicarea legislaţiei UE. Printre experţi s-a numărat şi Laura Codruța Kövesi, şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Potrivit demnitarilor, cea mai bună parte a legilor care reglemenetază activităţile instituţiilor de drept şi a funcţionarilor publici vor fi modificate ţinând cont inclusiv de recomandările UE. "Avem două obiective majore: sporirea independenţei instituţiilor, o independenţă dependentă de lege, şi creşterea responsabilităţii acestor instituţii faţă de cetăţean, or, din păcate, situaţia în cazul al doilea este mai gravă. În acest sens, vom veni cu mai multe pachete de legi, pe care le vom pune în practică", a comentat ministrul Justiţiei. 

Vicepreşedintele Parlamentului, Liliana Palihovici, a accentuat importanţa raportului dat, în contextul în care societatea nu are încredere în rapoartele produse la nivel local în ceea ce ţine de sistemul Justiţiei. "Fiecare recomandare va fi urmată de iniţiative de modificare a legii. Dacă Guvernul consideră o anumită recomandare necesară pentru ţară, el va elabora iniţiative legislative, iar Parlamentul trebuie să le voteze. Îmi doresc ca după votarea acestor legi şi punerea lor în aplicare, în doi-trei ani cetăţeanul să poată spune că în Republica Moldova s-a produs schimbarea", a punctat Palihovici. 

"Toate recomandările bat într-o singură direcţie: sporirea independenţei, responsabilităţii şi a structurii interne a instituţiilor de drept, aşa ca presiunea politică sau de alt fel, venită din extern, să fie imposibilă", a conchis Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei UE la Chişinău. 

Victoria Dodon
27/05/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii