Reformă controversată la Curtea de Apel Chișinău. Ministerul Justiție vrea divizarea instanței

Anticoruptie.md
17/10/2016
sursa foto: Epoch Times Români

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) urmează să examineze în ședința de marți, 17 octombrie, un proiect care prevede modificarea Legii privind organizarea judecătorească, prin divizarea Curții de Apel Chișinău în două instanțe separate: una care să se ocupe de cazurile din municipiul Chișinău și alta pentru examinarea cazurilor din raioanele din centrul Republicii Moldova. Propunerea de modificare vine la doar jumătate de an după adoptarea Legii cu privire la reorganizarea instanțelor judecătorești, care stabilește clar existența unei singure Curți de Apel în municipiul Chișinău.

Inițiativa de divizare a instanței a fost înaintată de Centrul de Reformă în Sistemul Judecătoresc (CRSJ), creat pe lângă Curtea Supremă de Justiție, la propunerea președintelui instanței, Mihai Poalelungi. Experții critică dur proiectul, despre care afirmă că vine într-o oarecare măsură în contradicție cu Strategia de Reformă a Sectorului Justiției. „Această propunere nu este o noutate. Cu regret, proiectul de lege nu este disponibil pe site-ul CSM sau al Ministerului Justiției, respectiv este o problemă de transparență. Nu cred că judecătorii au fost consultați pentru o asemenea reformă. Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) și alte organizații relevante în domeniu au invocat cel puțin câteva argumente împotrivă - contravine Strategiei de Reformă în Sistemul Judecătoresc, necesită surse financiare suplimentare importante și neplanificate. Mai mult, acest proiect vine după ce în aprilie 2016, Parlamentul a adoptat Legea cu privire la reorganizarea instanțelor judecătorești. Dacă volumul de lucru este prea mare pentru Curtea de Apel Chișinău, atunci urmează să fie revizuită jurisdicția teritorială a tuturor curților de apel în vederea asigurării unui volum de lucru comparabil”, crede Ion Guzun, jurist în cadrul CRJM.

Ministrul Justiției Vladimir Cebotari susține însă că proiectul nu prevede cheltuieli suplimentare, iar divizarea Curții de Apel Chișinău are drept scop eficientizarea activității instanței. „Știm că au existat și opinii critice la adresa proiectului, este normal să existe și alte opinii”, a declarat ministrul pentru portalul Anticoruptie.md.

Tot în cadrul ședinței de mâine a CSM urmează să fie anunțat un nou concurs pentru funcția de vicepreședinte al CSJ, președinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ. Aceasta este cea de-a patra încercare de a alege un nou vicepreședinte al instanței, după ce fosta vicepreședintă Svetlana Filincova și-a dat demisia în contextul unor învinuiri cu privire la manipularea PIGD, înaintate de către președintele CSM. La 9 aprilie 2015, Parlamentul a admis propunerea CSM privind demisia din funcţia de vicepreședinte al CSJ a Svetlanei Filincova. De atunci, Consiliul a organizat trei concursuri pentru ocuparea funcției. La primul concurs nu s-a înregistrat niciun candidat, iar ultimul concurs a fost anulat pentru că singurul candidat înscris, membra CSM Tatiana Răducanu, nu a acumulat numărul suficient de voturi.  

La ședința de mâine, CSM urmează să aprobe și proiectul de buget al CSM și al instanțelor judecătorești pentru anul 2017. Documentul deocamdată nu a fost făcut public, cert este că bugetul pentru anul viitor va fi mult mai mare decât cele precedente, avându-se în vedere necesitățile financiare suplimentare pentru reorganizarea instanțelor judecătorești.

Anticoruptie.md
17/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii