Regimul fără vize în UE pentru moldoveni, sub semnul întrebării: Comisia Europeană cere Chișinăului măsuri urgente anticorupție

Valeria Vițu
20/12/2018

Comisia Europeană solicită R.Moldova, dar și altor șapte state măsuri anticorupție urgente pentru a beneficia și în continuare de regim fără vize în Uniunea Europeană. În prezent, cetăţenii din Albania, Bosnia, Georgia, Macedonia, Muntenegru, Republica Moldova, Serbia şi Ucraina pot călători fără viză în UE. Potrivit oficialilor europeni, aceste state îndeplinesc în mare măsură condiţiile pentru liberalizarea regimului de vize, dar Comisia Europeană menţionează în raportul ei anual că se impun acţiuni - unele chiar ''imediate'' - pentru ca acest regim să fie menţinut.

Documentul, făcut public miercuri, atrage atenţia că toate cele opt state trebuie să facă mai mult pentru combaterea crimei organizate, iar Republicii Moldova şi Ucrainei li se solicită să adopte ''acţiuni imediate'' împotriva corupţiei. Republica Moldova este singura ţară dintre cele opt căreia Comisia Europeană îi cere să ia măsuri urgente împotriva spălării banilor şi corupţiei, scrie Agerpres.

''Neobligativitatea vizelor pentru partenerii noştri est-europeni şi din Balcanii Occidentali este o mare reuşită pentru ambele părţi. Dar aceasta vine şi cu responsabilităţi'', a declarat în faţa presei la Bruxelles comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos. Oficialul a cerut ”eforturi rapide şi susţinute pentru a se continua diminuarea migraţiei ilegale şi combaterea corupţiei şi a crimei organizate''.

Migraţia ilegală în UE dinspre Ucraina, Serbia şi Bosnia rămâne la un nivel ridicat, în timp ce numărul tot mai mare de cereri de azil neîntemeiate formulate de cetăţeni moldoveni şi georgieni provoacă îngrijorare, menţionează raportul.

Totodată, Comisia Europeană a salutat eforturile Albaniei pentru diminuarea migraţiei ilegale, precum şi decizia Serbiei de a elimina liberalizarea vizelor pentru iranieni, însă şi-a exprimat preocuparea faţă de acordurile acesteia cu alte state privind regimul de călătorii, întrucât astfel există riscul facilitării accesului în UE pentru cetăţenii unor state terţe.''Există loc pentru îmbunătăţiri, mai ales în ceea ce priveşte readmisia cetăţenilor ţărilor terţe, în special în Serbia'', se constată în raport.

În jur de 2 milioane de cetățeni moldoveni, deținători ai pașaportului biometric, au călătorit fără vize în statele Uniunii Europene, din 28 aprilie 2014 și până în prezent. Ei se pot afla în statele Schengen pentru o perioadă de până la 90 de zile, pe parcursul a 6 luni, dar nu mai mult de 180 de zile pe an. 

Vicepremierul moldovean pentru integrare europeană, Iurie Leancă declara la RFI, la patru ani de la abolirea regimului de vize cu UE că ”astăzi nu există vreun pericol pentru R.Moldova să fie anulat regimul liberalizat de vize cu UE sau măcar suspendat”.

Republica Moldova a fost primul stat din Parteneriatul Estic care a obținut regimul liberalizat de vize.  

Materialul a fost realizat de RFI România.

Valeria Vițu
20/12/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii