Regulament // Măsuri restrictive impuse de CSM: jurnaliştii care vor să participe la şedinţe publice de judecată vor trebui să ceară permisiune în scris, cu 24 de ore înainte

Anastasia Nani
24/10/2016
Membrii CSM în şedinţă. Foto: csm.md

Accesul jurnaliştilor, dar şi al simplilor cetăţeni în instanţe şi la şedinţele de judecată a devenit mai complicat. Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat la sfârşitul lunii septembrie Regulamentul privind accesul în sediile instanțelor judecătorești, document care impune mai multe restricţii. Regulamentul a fost publicat vineri, 21 octombrie, în Monitorul Oficial, intrând astfel în vigoare.

UPDATE Reprezentanţii Curţii Supreme de Justiţie susţin că preşedintele instanţei, Mihai Poalelungi, intenţionează să propună modificarea şi completarea actului. „Ţinând cont de reacţiile mass-media cu privire la Regulamentul despre accesul în sediile instanţelor judecătoreşti, şi în special de observaţiile aduse prevederilor ce reglementează accesul jurnaliştilor în şedinţele de judecată Mihai Poalelungi, în calitatea sa de membrul de drept al Consiliului Superior al Magistraturii, intenţionează să propună modificarea şi completarea actului cu caracter normativ menţionat. Pentru a oferi mass-media şi publicului larg condiţii mai clare şi mai simple de acces la şedinţele de judecată, vă solicităm să expediaţi propuneri cu privire la modificarea Regulamentului pe [email protected]", se arată în nota CSJ.

 

Regulamentul prevede că accesul mass-media în şedinţele de judecată este permis de preşedintele şedinţei şi doar în sălile de şedinţă. Potrivit documentului, ţinându-se cont de spaţiul disponibil, reprezentanţii mass-media urmează să ceară permisiunea printr-o cerere scrisă cu cel puţin 24 de ore înainte de deschiderea şedinţei de judecată.  

Totodată, accesul va fi condiţionat de prezentarea buletinului de identitate, însoţit de o copie care va fi anexată la dosar şi asta pentru a nu se admite participarea ulterioară a persoanelor în calitate de martori. 

Un alt punct din regulament arată că mass-media acreditată de Consiliul Coordonator al Audiovizualului are acces în sediul instanţelor, accesul urmând să fie aprobat de preşedintele instanţei la cererea scrisă depusă cu cel puţin 24 de ore înaintea vizitei. Jurnaliştii vor trebui să indice scopul şi să anexeze actul de acreditare. 

„Cred ca acest regulament face parte din politica concertată a actualei guvernări de a îngrădi accesul presei, societăţii civile şi a cetăţenilor în general la informaţia de intertes public, ca să nu poată fi monitorizată. Justiţia este făcută pentru cetăţeni şi ea trebuie să fie şi vazută. Or, îngrădirea accesului presei la şedinţele de judecată, care trebuie să fie publice, cu execeptiile stabilite de lege, nu va face decât să crească şi mai mult neîncrederea cetăţenilor în justiţie. Cu siguranţă vor fi închise şedinţele unde se va judeca la comandă, în interesele unor persoane, grupuri, celor care dau mită. Cred că asta este miza actualului regulament care, de altfel, nu a fost consultat cu mass-media", a comentat Cornelia Cozonac, preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice.

Accesul altor persoane care doresc să asiste la ședințele judiciare publice va fi, la fel, permis de președintele ședinței și doar în sălile de ședință. Persoanele interesate urmează să ceară permisiunea printr-o cerere scrisă cu cel puțin 30 de minute înainte de deschiderea ședinței de judecată.

„Sunt convins că toți membrii plenului Consiliului Superior al Magistraturii care au votat pentru acest Regulament sunt obligați să plece în demisie. Prin votul lor, au dat dovadă că au o mentalitate antidemocratică și de antireformatori. Ei nu mai merită să continue activitatea în CSM. Dacă nu pleacă în demisie benevol, în acestea zile, până la 28 octombrie, când vom avea şedinţa Consiliului Uniunii Avocaţilor, urmează să fie adoptată o hotărâre prin care toţi avocaţii să declare greva generală cu solicitarea demisiei actualei componenţe a CSM”, a scris avocatul Veaceslav Ţurcan pe reţeaua de socializare Facebook. 

Consiliul Superior al Magistraturii a început elaborarea regulamentului în februarie 2016 „în vederea asigurării înfăptuirii justiţiei în condiţii de securitate, echitate, imparţialitate şi fără ingerinţe”. Atunci, plenul CSM a instituit un grup de lucru, format din preşedinţi ai instanţelor judecătoreşti şi şefi ai secretariatelor instanţelor.

Anastasia Nani
24/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii