Şase companii farmaceutice, amendate cu milioane de lei după ce au refuzat să livreze medicamente spitalelor din ţară

Anticoruptie.md
10/05/2016
Prețurile la medicamentele din Ucraina se „îngrașă” de trei ori până ajung în farmaciile din Moldova Foto: CIJM

Şase companii farmaceutice au fost sancţionate de Consiliul Concurenţei marţi, 10 mai, după ce au refuzat să livreze medicamente mai multor instituţii medicale din ţară. Trei dintre acestea, importatoare de produse din Ucraina, au fost vizate anterior într-o anchetă publicată de portalul Anticoruptie.md ce releva că medicamentele ucraineşti ajung să coste de trei ori mai mult în farmaciile din țara noastră. 

Cele şase companii au fost sancţionate cu amenzi în valoare totală de 17,4 milioane de lei pentru că nu au livrat integral şi la termen medicamente către instituţiile medicale din ţară, deşi erau obligate conform contractelor. Este vorba despre firmele DitaEst Farm SRL, Esculap-Farm SRL, Medeferent Grup SRL, SanFarm Prim SA, Metatron SA și R&P Bolgar Farm SRL. 

"Evident că întreprinderile depun efort considerabil pentru a-și dezvolta activitatea, dar nu este corect de a pune pe același cântar obținerea unor profituri materiale și sănătatea oamenilor. Refuzul unor companii farmaceutice contractate de a livra medicamente disponibile în spitale, pentru că va fi afectată profitabilitatea activității acestora, fără a ține cont că se pune în pericol viața oamenilor, este abuziv", se spune într-un comunicat al Consiliului Concurenţei. 

Trei dintre companiile sancţionate - DitaEst Farm SRL, Esculap-Farm SRL şi  SanFarm Prim SA - se numără printre cei 15 importatori de medicamente din Ucraina. Centrul de Investigaţii Jurnalistice a scris anterior despre faptul că acestea obţin câștiguri fabuloase datorită faptului că pe lângă import se ocupă și de vânzarea medicamentelor, prin intermediul unor firme pe care le-au creat special în acest scop.

DitaEst Farm SRL îl are ca fondator pe Iurie Chirtoacă, care deține în total 12 companii, dintre care şapte – cu activitate în domeniul farmaceutic. Prin acestea, se numără și „Farmacia Familiei” o rețea mare de  farmacii, înregistrată în anul 2005 de către Iurie Chirtoacă și compania Dita Estfarm, administrator fiind un cetățean al României. În anul 2012, compania a înregistrat un venit 305.923.100 lei, adică 15.261.206,84 dolari SUA. Pe lângă activitatea farmaceutică, DitaEst Farm SRL a câștigat numeroase licitații publice de aprovizionare a spitalelor cu medicamente. Cert este că anul trecut, compania a ajuns pe lista neagră a Agenției de Achiziții Publice din cauza neexecutării  unor clauze contractuale. Mai târziu, decizia a fost suspendată, iar în prezent Dita Estfarm participă la licitații publice reușind să obțină  contracte în valoare de 3,3 milioane lei doar în primele trei luni ale anului curent.

Pe aceeaşi listă neagră se regăsea şi SanFarm Prim SA, care a înregistrat în 2012 un venit de 114.835.300 lei, adică 5.728.646,4 dolari SUA. Conducătorul întreprinderii este Ștefan Harea, despre care presa a scris că este unchi al deputatei PDM Valentina Buliga, iar din consiliul de administrație mai fac parte opt membri. Compania a reușit să câştige numeroase licitaţii publice pentru aprovizionarea cu medicamente a instituţiilor de stat. Din cauza interdicţiei, ea nu a participat la licitaţii până în septembrie 2015, când decizia a fost suspendată. Pe lângă asta, SanFarm Prim SA a ajuns în atenția presei în anul 2012, atunci când fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi a solicitat ca toate farmaciile Centrelor Medicilor de Familie Raionale să fie gestionate de un agent economic cu capital majoritar de stat, și anume de compania SanFarm Prim SA. Decizia nu a fost însă acceptată de unele administrații locale.  

Anticoruptie.md
10/05/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii