Scandal la Vama Leușeni: Candidat la alegeri interzis în Moldova

Julieta Savițchi
16/02/2019

Trei cetățeni moldoveni, prin care și un candidat la actualele alegeri parlamentare, și doi cetățeni români nu au fost lăsați sâmbătă seară, 16 februarie, să intre pe teritoriul statului moldovenesc. Polițiștii de frontieră le-au aplicat celor cinci interdicție pentru 24 de ore de a intra în Republica Moldova, invocând consemn la frontieră.

Alina Panico, una dintre persoanele reținute, ne-a comunicat că nu le-a fost oferită nico expicație. „Noi mergeam la Chișinău, unde urma să ne întâlnim cu mai mulți unioniști pentru a da start campaniei de colectare a semnăturlor pentru susținerea candidatului George Simion la alegerile europarlamentare din mai 2019. În Republica Moldova sunt peste 700.000 de persoane care dețin cetățenia română”, ne-a comunicat Panico.

Tânăra a precizat că se deplasau cu o mașină pe care era scris numele lui George Simion și a cerut să i se permită să plece cu alt transport, însă nu i s-a permis. „Este un abuz. Dar dacă era o urgență? Dacă li se întâmpla ceva apropiaților mei? Candidez pe lista Partidului Democrația Acasă în Circumscripția Națională. Trebuie să mă întâlnesc cu alegătorii, cetățeni ai Republicii Moldova. Pe vameși nu i-a convins nici legitimația de candidat”, a declarat Alina Panico.

În octombrie 2018, liderul Mișcării Unioniste „Acțiunea 2012”, George Simion, a fost expulzat din Republica Moldova și declarat persona non grata pentru o perioadă de cinci ani. Până la expulzare, Simion a moderat o emisiune la postul de televiziune TV 10.

Alina Panico a lucrat prezentatoare la aceeași televiziune, de unde a fost concediată cu scandal la 27 septembrie 2018, după ce a difuzat în seara de 26 seprembrie o  știre despre mesajul critic al unui europarlamentar la adresa autorităților de la Chișinău. În semn de solidaritate cu Panico, mai mulți jurnaliști au demisionat la TV 10.

Julieta Savițchi
16/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii