Şeful IGP: Doi membri ai grupării paramilitare reţinute la Bălţi erau angajaţi ai instituţiilor de stat. Gruparea voia să creeze în Moldova o „Rusie Nouă”

Julieta Savițchi
26/11/2015
Foto: igp.gov.md

Gruparea paramilitară din Bălţi, membrii căreia au fost reţinuţi miercuri, 25 noiembrie, ar fi avut drept ţintă mai multe instituţii strategice ale statului. „Dacă nu-i opream la timp, avea să fie un masacru”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Gheorghe Cavcaliuc, şef al Inspectoratului General de Poliţie. Potrivit lui, gruparea intenţiona iniţial să acapareze instituţiile de stat din Bălţi, după care să pună stăpânire pe nordul Moldovei şi apoi să ajungă în Chişinău.

 „Gruparea avea informaţii despre mişcările efectivului poliţiei şi intenţiona ca în timpul protestelor din Chişinău, preconizate pentru duminica viitoare, când poliţiştii din Bălţi urmau să fie antrenaţi la menţinerea ordinii publice, să atace unitatea militară din Bălţi, pentru a se înarma. Următoarea ţintă era Izolatorul de anchetă din Bălţi, pentru a suplini rândurile grupării. În planul lor mai intra şi atacul asupra unor agenţi economici pentru  a se aproviziona cu mijloace financiare”, a spus şeful IGP. 

Potrivit lui Cavcaliuc, în vizorul grupării din Bălţi s-ar mai fi aflat instituţiile de drept, dar şi locuinţele unor conducători ai acestora. Şeful CGP a evitat să numească cele cinci instituţii strategice din Chisinau pe care voiau să le acapareze membrii grupării.

Totuşi realitatea.md publică imagini video ale IGP unde sunt încercuite șase obiective, care ar fi fost ţinta grupării din Bălţi. Este vorba despre Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici”, Magazinul ”UNIC”, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, Palatul Republicii, Teatrul Naţional de Operă şi Balet ”Maria Bieșu” şi o filială a ”Moldova Agroindbank” de pe bd. Ștefan cel Mare, notează realitatea.md. Lista este publicată şi de PRO TV, care face trimitere la o hartă ridicată în timpul reţinerii grupării paramilitare.

Cavcaliuc a precizat că în total au fost reţinute 13 persoane: 12 bărbaţi şi o femeie, cu vârste cuprinse între 24 şi 46 de ani, dintre care şase, incusiv liderul grupării, au fost condamnate anterior printru crime grave.  Cei mai mulţi au studii medii şi nu sunt angajaţi în câmpul muncii, iar unii au studii medii incomplete. Doi dintre aceştia activează la întreprinderea de stat "Calea Ferată".  „Fiecare membru al grupării avea rolul său strict determinat. De obicei, se întâlneau pe teritoriul şcolilor. În urma percheziţiilor la domiciiliile şi în maşinile suspecţilor au fost depistate muniţii, arme, droguri, bani, dar şi hărţi detaliate ale municipiilor Bălţi şi Chişinău”, a adăugat şeful IGP.

Gruparea a intrat în vizorul forțelor de ordine acum două luni, iar pentru documentare a fost infiltrat un agent al poliţiei.  Anchetatorii susţin că indivizii planificau să creeze un aşa-zis stat "Rusia Nouă". Pe acest caz a fost pornit un dosar penal pentru terorism, infracţiune pentru care este prevăzută şi pedeapsă maximă - detenţia pe viaţă.

Fostul comisar adjunct al mun. Chişinău, Vladimir Coval, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că reţinerile de la Bălţi nu prezintă motiv de panică. “Există prezumţia nevinovăţiei. Gheorghe Cavcaliuc a anunţat anterior că a găsit un lot de muniţii şi în Chişinău, pe strada Columna. După ce  s-a  mediatizat pe larg şi a fost semănată panică în rândurile populaţiei, despre acest dosar nu s-a mai spus nimic”, a conchis Coval.

Julieta Savițchi
26/11/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii