Şeful statului a promulgat „pachetul de integritate”

Anticoruptie.md
28/07/2016
Comisia Naţională de Integritate, în şedinţă. Foto: CNI

Şeful statului a promulgat joi, 28 iulie, legile cu privire la modificarea procedurii de declarare a averilor şi cu privire la reforma Comisiei Naţionale de Integritate, cunoscute drept „pachetul de integritate”. Noile prevederi, care vor intra în vigoare la 1 august, presupun reformarea Comisiei Naţionale de Integritate, prin crearea Autorității Naţionale de Integritate, dar și modificarea sistemului de declarare a averilor şi intereselor de către persoanele care deţin funcţii publice şi de demnitate publică. 

În cadrul noii structuri, va apărea o nouă funcție - cea de inspector de integritate care va putea să ceară confiscarea averilor a căror provenienţă nu poate fi justificată în mod legal. Acești inspectori vor avea independență funcțională, vor putea constata abaterile în declarațiile de avere ale demnitarilor și vor avea dreptul să aplice sancțiuni. În total, instituția reformată va avea 30 de inspectori care vor avea acces gratuit la toate sistemele informaţionale ce conţin date despre proprietăţile şi interesele subiecţilor. 

Totodată, potrivit proiectului, cercul subiecţilor obligaţi să-şi declare averile va fi extins. Astfel, şi membrii de familie ai demnitarilor și funcționarilor,  până la gradul patru de rudenie, ar putea fi obligaţi să-şi declare proprietăţile. Totodată, se vor declara și alte tipuri de averi, cum ar fi obiectele de artă sau acțiunile deținute în societăți comerciale aflate peste hotare. Conform noilor reglementări, demnitarii care nu își vor declara toate veniturile vor fi demişi și nu vor mai putea ocupa o funcție publică pentru o perioadă de trei ani.

Anterior, portalul Anticoruptie.md a relatat despre inexactitățile din lege, care se traduc în ineficiența CNI. Astfel, rapoartele de activitate ale CNI arată că instituția nu are suficiente mecanisme pentru a trage la răspundere funcționarii care nu-și declară veniturile şi proprietăţile, incompatibilitățile sau conflictul de interese. 

Recent, experții misiunii europene de evaluare a instituțiilor de drept concluzionau în raportul final că CNI ar trebui reformată de urgenţă, dar fără a fi transformată într-un organ „mutant”, cu o multitudine de atribuţii şi lipsă de eficienţă. Aceștia reaminteau că procedura de selecţie a membrilor CNI trebuie să fie una transparentă şi profesională, iar modalitatea de numire a preşedintelui trebuie modificată, fiind asigurată concurenţa, transparenţa şi obiectivitatea. „Reforma CNI este urgentă. Comisia trebuie să devină operaţională imediat, mai mult prin reformare decât prin schimbarea radicală a acestuia”, se arată în raport. 

Anticoruptie.md
28/07/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii