Societatea civilă, despre cazul judecătoarei Mariana Pitic: „CNI acționează în contradicție cu propriul său obiectiv de prevenire și combatere a îmbogățirii ilicitate și a corupției”

Anticoruptie.md
15/07/2016
Comisia Naţională de Integritate, în şedinţă. Foto: CNI

Inițiativa Civică pentru Integritatea în Serviciul Public, din care face parte şi Centrul de Investigaţii Jurnalistice, condamnă într-o declaraţie comună atitudinea superficială de care a dat dovadă Comisia Națională de Integritate la clasarea cauzei pornite pe numele judecătoarei Mariana Pitic privind încălcarea regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii pentru anul 2015. Semnatarii apelului susţin că în acest caz CNI a acționat în contradicție cu propriul său obiectiv de prevenire și combatere a îmbogățirii ilicitate și a corupției în rândul demnitarilor publici. Victor Strătilă, vicepreşedintele Comisiei, susţine însă că instituţia nu s-a lăsat influenţat de mass-media şi a respectat principiul legalității, imparțialității și a dreptului la apărare. 

„Cazul Marianei Pitic este unul de referință în activitatea CNI deoarece este vizată o judecătoare, care în primul rând trebuie să dea dovadă de integritate în exercitarea profesiei sale. Organizațiile Inițiativei Civice pentru Integritatea în Serviciul Public consideră că prin adoptarea unor asemenea decizii, CNI acționează în contradicție cu propriul său obiectiv de prevenire și combatere a îmbogățirii ilicitate și a corupției în rândul demnitarilor publici. Acceptarea declarării de către demnitari a unor sume fictive în actele de proveniență a proprietății va încuraja și mai mult răspândirea practicii respective”, potrivit declaraţiei. 

Reacţia vine după ce joi, 14 iulie, Comi­sia Națio­nală de Inte­gri­tate a clasat cauza pornită pe numele judecătoarei Marianei Pitic, care conduce un automobil de marca Porsche Cayenne trecut în declaraţiile de avere cu o valoare de 11.000 de lei. Membrii CNI au constatat că magistrata a încăl­cat neinten­țio­nat regi­mu­l juri­dic al decla­ră­rii veni­tu­ri­lor şi pro­pri­e­tă­ţii pen­tru anul 2015. O parte din bunurile pe care le foloseşte, dar pe care nu le-a declarat, sunt trecute pe numele soţului ei, Pavel Pitic, un prosper om de afaceri, de care a divorţat în 2011.

Oficial, şi Porsche-ul aparţine fostului ei soţ, deşi este condus de magistrată. În ultima declaraţie pe venit, cea pentru anul 2015, accesibilă pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Pitic a arătat un salariu de peste 151 de mii de lei pe care l-a avut la Institutul Naţional al Justiţiei, un teren neevaluat cu o suprafaţă de 0,0724 hectare şi automobilul de marca Porsche Cayenne Universal, fabricat în anul 2012 şi pe care l-a dobândit în 2014, cu doar 11.000 de lei. Judecătoarea a precizat că maşina este avariată şi a schimbat-o pe un alt automobil avariat - un BMW X5 în valoare de 10.000 de lei. Angajaţii CNI au explicat în şedinţă că Mariana Pitic nu a găsit contractul de vânzare - cumpărare pentru a-l prezenta membrilor Comisiei, ca să demonstreze că maşina a costat doar 11.000 de lei. 

Între timp, Victor Strătilă, vicepreşedintele CNI, a scris pe pagina sa de Facebook că instituţia a demonstrat independență în cazul Marianei Pitic, „prin faptul că nu s-a lăsat influențat de anumite publicații mass-media sau anumiții petiționari”. „Respectând principiul legalității, imparțialității și a dreptului la apărare a clasat această cauză”, a mai scris Victor Strătilă. 

Anticoruptie.md
15/07/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii