„Standarde duble”. ANI denunță procurorii pentru că nu vor să deschidă dosare pe numele unor deputați, procurori și funcționari publici

Ilie Gulca
07/06/2021
Șefa ANI, Rodica Antoci

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a denunțat luni refuzul procurorilor să inițieze 21 de proceduri penale. Refuzul procurorilor se manifestă prin emiterea actelor procedurale de refuz sau a celor de suspendare a examinării. Denunțurile ANI vizează deputați, procurori, un primar și doi funcționari publici cu statut special, un conducător de instituție publică, președinte de raion și funcționar public.

ANI și-a exprimat regretul pentru faptul că organele penale aplică „standarde duble” atunci când este vorba de demersurile sale.

„Principalul obiectiv al instituției noastre este să își îndeplinească onest misiunea, însă, în condițiile acestor impedimente, inclusiv abordările divergente ale factorilor de decizie din alte instituții anticorupție, scopul de prevenire și combatere a corupției în Republica Moldova ar putea fi compromis”, susține ANI într-un comunicat.

Mai exact, procurorii nu au dat curs la opt dosare pe subiectul falsului în declarații admise de către cinci procurori verificați de ANI. Alte patru dosare remise spre examinare procurorilor vizează aspectele privind îmbogățirea ilicită în care figurează un fost deputat din Parlamentul Republicii Moldova, un funcționar public cu statut special, un primar și un funcționar public.

Procurorii refuză să deschidă dosare, invocând lipsa elementelor componente ale infracțiunii, expirarea termenului de examinare (de decădere/de prescripție) sau contestarea actelor de constatare de către subiecții de control în instanța de contencios administrativ.

Alte șapte cauze au fost suspendate de către procurori după ce ANI a semnalat cazuri de îmbogățire ilicită și fals în declarații. De această dată, sunt vizați trei deputați din Parlamentul Republicii Moldova, un președinte de raion și un conducător de instituție de stat.

Organele penale au refuzat să examineze demersurile ANI deoarece actele de constatare ale ANI nu sunt definitive în instanța de judecată.

Ilie Gulca
07/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii