Start campanie! Candidații la alegerile prezidențiale se pot înscrie în cursă

Anticoruptie.md
31/08/2016
Foto: Adrian Cuba // Agerpres

Candidații la funcția de șef al statului se pot înregistra oficial începând de miercuri, 31 august, în cursa pentru alegerea următorului președinte al Republicii Moldova, care va fi ales prin vot direct de către cetățeni la 30 octombrie 2016. Mai multe formațiuni politice, printre care Partidul Democrat, Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Socialiștilor, urmează să anunțe astăzi pe cine propun în campanie.

Comisia Electorală Centrală precizează că grupurile de inițiativă care vor depune actele în susținerea unui anumit candidat trebuie să fie constituite in cel puţin 25 de persoane și cel mult 100 de persoane cu drept de vot, iar membrii Comisiei urmează să decidă asupra înregistrării grupului în decursul a trei zile din data depunerii.

Anterior, deputatul neafiliat Valeriu Ghileţchi a declarat că va candida independent la alegerile prezidenţiale. „Este decizia mea de a candida şi cred că am demonstrat că sunt independent. Nu vreau să fac jocul nimănui. Vreau să fiu un candidat pentru Republica Moldova”, spunea Ghilețchi la mijlocul lunii august. 

Iurie Ciocan, fostul președinte al CEC, estima anterior cheltuielile de organizare și desfășurare a alegerilor prezidențiale la circa 100 de milioane de lei. Prin urmare, acesta ar putea fi cel mai scump scrutin electoral din istoria Republicii Moldova, concluzionează mold-street.com, care amintește că bugetul pentru alegerile locale din 14 iunie 2015 a fost de circa 90 de milioane de lei, în timp ce parlamentarele din 30 noiembrie 2014 au costat aproape de două ori mai puțin. 

Decizia privind alegerea şefului statului direct de către cetăţeni a fost luată în martie 2016 de Curtea Constituțională, după ce în noiembrie 2015 un grup de deputați ai PLDM, printre care şi Valeriu Ghileţchi, au depus o sesizare. Cei 18 parlamentari au contestat legea prin care au fost făcute modificări la Constituție, ajungându-se la alegerea de către Parlament a șefului statului. Liberal-democrații au invocat că norma a fost adoptată cu încălcări de procedură.

Potrivit autorilor sesizării, la 5 iulie 2000 deputații au adoptat în mod deliberat amendamente la Constituție neavizate de Curtea Constituţională, contrar procedurii stabilite expres de Constituţie şi de regulamentul Parlamentului pentru revizuirea acesteia. Decizia Curții arată că reforma constituțională de acum 16 ani a generat în realitate un sistem de guvernare imperfect, existând un potenţial de conflict între autorităţile statului, aceasta fiind o consecință directă a ignorării de către Parlament a avizului Curţii Constituţionale.

 

Anticoruptie.md
31/08/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii