Un judecător vizat în anchete jurnalistice, numit în funcția de vicepreședinte al Curții de Apel Chișinău

Victoria Dodon
16/11/2016
Iurie Iordan, la Adunarea generală a judecătorilor Foto: CIJM

Iurie Iordan, judecător al Curții de Apel Chișinău, a fost avansat în funcția de vicepreședinte al instanței. Decretul de numire a acestuia a fost semnat de președintele Nicolae Timofti la începutul săptămânii, după ce candidatura sa a fost propusă de către Consiliul Superior al Magistraturii în cadrul ședinței din 1 noiembrie. Presa a scris anterior despre faptul că numele lui Iordan este legat de mai multe dosare controversate, printre care eliberarea unui deținut prins cu 60 de kilograme de hașiș, „dosarul Guma” sau pretinse încălcări în cauza Petrenco. 

Într-o anchetă publicată anterior, reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice scriau despre faptul că, în noiembrie 2006, fiind propus de CSM pentru reconfirmarea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, Iordan a fost respins de Vladimir Voronin. „Activând în calitate de judecător, s-a manifestat ca o persoană care posedă cunoștințe medii, poate fi influențată în luarea deciziilor, nu dă dovadă de sârguință și perseverență, nu se bucură de stimă și autoritate, pune interesele personale mai presus de obligațiile funcționale, este orgolios și încalcă în mod brutal normele de etică profesională”, se arată în actul preşedintelui.

Potrivit aceluiaşi document, în 2003, examinând cauza penală privind D.Constantin, conducătorul unei grupări criminale, judecătorul Iordan, în prezența polițiștilor din escortă, a pronunțat decizia privind arestarea acestuia. Mai târziu, după o discuție cu reținutul, judecătorul şi-a anulat propria decizie. După eliberare, D. Constantin a părăsit țara și în prezent este dat în căutare generală. În iulie 2006, Iurie Iordan ar fi contribuit la absolvirea de răspundere penală a trei infractori - Secrieru, Guștiuc și Andros – toţi aliați ai lui D. Constantin.

În ianuarie 2005, în timpul ședinței de judecată în care era examinată cauza penală a unui bărbat, magistratul a deschis radioul la intensitate maximă, „ignorând în mod demonstrativ regulile de procedură și etică judecătoarească”. Peste doar câteva luni însă Iordan a fost reconfirmat în funcție. În noiembrie 2013, Colegiul de evaluare a performanţelor judecătorilor i-a acordat calificativul „foarte bine”. Tot în 2013, magistratul a fost filmat în timp ce primea un plic de la o femeie în ograda Curții de Apel Chişinău. Ulterior, cei doi au precizat că sunt rude, iar în plic ar fi fost o factură pentru achitarea unui impozit.

Iordan a fost numit în funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău în anul 2008. Potrivit ultimei declarații de venit, anul trecut magistratul a câștigat peste 207.000 de lei din funcție, echivalentul unui salariu lunar de circa 17.000 de lei. Alte aproape 23.000 de lei le-a primit din activitatea sa la Institutul Național al Justiției. Soția sa, pe lângă veniturile de 222.000 de lei din salariu, a mai declarat o donație de 3.000 de euro din partea mamei sale. În 2015, damilia Iordan a vândut un apartament cu 700.000 de lei, dar a rămas cu două case de locuit - una de 42,7 metri pătrați la Căușeni și alta de 100 de metri pătrați în Chișinău - cea din urmă fiind nefinisată. Iordan mai deține trei terenuri în raionul Căușeni, un automobil de marcă BMW și altul Toyota Rav 4. 

Victoria Dodon
16/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii