Valeri Klimenko, președinte de onoare al Partidului Șor, amendat pentru injurie și agresiune fizică

Anticoruptie.md
29/05/2019
gagauzinfo.md

Valeri Klimenko, președintele de onoare al Paridului Șor, a fost pedepsit contravențional cu o amendă de 1800 de lei,  pentru că l-a agresat pe activistul Anatol Mătăsaru în timp ce acesta filma, pentru portalul Anticoruptie.md, o acțiune de protest a formațiunii politice  în fața sediului Comisiei Electorale Centrale. Decizia a fost luată de poliție în seara de 27 mai, după ce activistul a protestat solitar la mai multe instituții, acuzând poliția că timp de cinci luni nu a elucidat cazul.

Lui Klimenlo i-au fost imputate trei articole din Codul Contravențional – injuria, vătămarea integrității corporale și distrugerea intenționată a bunurilor străine. Pentru fiecare capăt de acuzare lui Klimenko i-a fost aplicată pedeapsa minimă pevăzută de lege.

Anatol Mătăsaru s-a arătat decis să contesteze procesul verbal de sancționare a lui Klimenko, deoarece consideră că pedeapsa e prea blândă. ”Există precedente când pentru cazuri similare sau mai puțin grave au fost intentate dosare penale. Lui Klimenko i-a fost aplicată cea mai blândă pedeapsă prevăzută de lege. Cred că au procedat astfel pentru a-mi închide gura după ce am protestat”, a precizat activistul.

Solicitat de reporterii Anticorupție.md, Valeri Klimenko a declarat că nu cunoaște despre amenda aplicată, nu a primit procesul verbal și refuză să facă alte declarații.

Lucian Garea, ofițerul de poliție care a gestionat cazul, ne-a comunicat că Valeri Klimenco, după ce a ignorat mai multe citații, a făcut act de prezență la ședința din 27 mai, însă a refuzat să facă declarații, motivând că le va face în instanța de judecată. Omul legii ne-a nai conunicat că i-a expediat procesul verbal lui Klimenlo prin poștă.

Incidentul s-a produs în ziua de 9 ianuarie 2019 în fața sediului CEC, în timpul unei acțiuni de protest a Partidului Șor.  În timp ce Mătăsaru filma, de el s-a apropiat Valeri Klimenko  și l-a întrebat injurios de ce îl filmeazăValeri Klimenko a candidat pe lista Partidului Șor în Circumscripția uninominală nr. 49, care include teritoriul din stânga Nistrului. Klimenko a fost lider al Mișcării „Ravnopravie”, care l-a promovat pe Ilan Șor în fotoliul de primar al orașului Orhei.

Valeri Klimenko s-a născut în Federația Rusă. După ce s-a stabilit la Chișinău, a lucrat ca jurnalist la publicaţii de limba rusă. A fost membru al diferitor mişcări prorusești, a condus Congresul Comunităţilor Ruse din Moldova. A fost consilier în Consiliul Municipal Chișinău. El s-a făcut cunoscut opiniei publice printr-un discurs șovin și atacuri la adresa românilor. În timp ce Klimenko deținea funcția de consilier municipal, Procurtura Anticorupție i-a intentat un dosar penal pentru delapidarea fondurilor din bugetul local. Klimenko a calificat dosarul drept o comandă politică.

Amintim că și Ilan Șor i-a amenințat cu răfuială fizică pe unii lideri ai opoziției și pe jurnaliști. Șor a spus că îi va pedepsi când va ajunge la putere pe cei care scriu de rău despre simpatizanții săi.

Anticoruptie.md
29/05/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii