Veaceslav Ioniță, despre situația pe piața petrolieră: „Nimeni nu spune, dar 38% din produsele petroliere se comercializează în zona gri”

Ilie Gulca
14/07/2021

Experții Veaceslav Ioniță și Victor Parlicov acuză ANRE de situația haotică de pe piața produselor petroliere. Primul susține că acțiunile ANRE favorizează distribuitorii mari și vor duce la dispariția comercianților mici. În timp ce cel de-al doilea afirmă că demersul lui Alexandru Oleinic a fost motivat politic. Controversa legată de piața produselor petroliere s-a declanșat după ce mai multe benzinării au pus limită la procurarea motorinei și benzinei.

„Este o diversiune economică. Prin această metodologie au vrut să se dea bine pe lângă putere. Au vrut să arate bine în fața noii guvernări. În ajun de alegeri, au decis să facă un cadou guvernării și s-au trezit că nu este o favoare, ci o durere de cap”, opinează expertul în domeniul economic Veaceslav Ioniță.

Actualmente, relevă el, companiile mici cumpără produse petroliere nu de la companiile mari, ci din afara statului, din zone off-shore. „Prețul de import a crescut deja, puteți verifica la vamă, o să vă spună că s-a mărit prețul. Asta înseamnă cu statul pierde vreo 50 de bani la fiecare litru de benzină.”

O altă consecință a modificărilor ANRE, după spusele lui Ioniță, este extinderea pieței tenebre de vânzare. „Nimeni nu spune, dar 38% din produsele petroliere se desfac în zona gri, în afara PECO, în afara a tot ce înseamnă cadrul legal.”

„Se monopolizează piața, companiile mici vor falimenta. Nu m-aș mira dacă în viitorul imediat să avem probleme de livrare la stațiile mici. Și atunci, ANRE, în loc să lupte împotriva monopolurilor, încurajează formarea monopolurilor.”   

Expertul în domeniul energetic, Victor Parlicov, a opinat că o asemenea reacție pe piața petrolieră este evidentă în contextul în care demersul fostului parlamentar Oleinic a fost motivat politic. După spusele expertului, asemenea tendințe sunt firești atunci când se intervine de această manieră pe o piață concurențională. 

ANRE l-a acuzat Oleinic de situația pe piața produselor petroliere pe fostul deputat independent Alexandru Oleinic.

„Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere a fost aprobată în baza prevederilor Legii  Nr. 54 din 9 aprilie 2021 pentru modificarea Legii privind piața produselor petroliere nr.461/2001, inițiativa deputatului independent Alexandru Oleinic”, se menționează într-un comunicat al Agenției.

„Prin Legea 54/2021, Agenția a fost pusă în situația să execute într-un termen extrem de restrâns prevederile acesteia, care conțineau grave erori de ordin juridic, tehnic și conceptual. Începând cu 1 iulie 2021, prețurile maximale de comercializare a produselor petroliere sunt determinate în conformitate cu noua metodologie a ANRE.”

Ilie Gulca
14/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii