VIDEO// Evaluarea lui Alexandr Stoianoglo: Cum comentează procurorul general suspendat calificativul acordat de comisie

Julieta Saviţchi
23/05/2022
CIJM

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, susţine că evaluarea activităţii sale a depăşit cadrul legal şi au fost comise mai multe abuzuri după ce Consiliul Superior al Procucorilor (CSP) a aprobat raportul comisiei speciale privind evaluarea activității acestuia drept „nesatisfăcătoarea” și urmează să propună șefului statului revocarea sa.

„Evaluarea şi decizia au fost făcute de un singur membru al Comisiei desemnat din partea Ministerului Justiţiei”, a declarat Stoianoglo pentru portalul Anticoruptie.md cu puţin timp înainte de decizia de luni a CSP privind admiterea Raportului prin care a fost calificată ca nesatisfăcătoare activitatea procurorului general.

„Eu am spus de multe ori că evaluarea aceasta nu este obiectivă, nu corespunde legislaţiei în vigoare, nu corespunde practicilor existente. Evaluarea poartă un caracter politic pentru că a fost efectuată prin modificarea legii. Şi reprezentanţii Comisiei au fost aleşi pe criterii politice. Şi chiar membrii CSP în mare parte sunt angajaţi politic”, a  mai spus procurorul general suspendat.

Stoianoglo a mai declarat că toată evaluarea a fost făcută de reprezentanta Ministerului Justiţiei: „Ceilalţi membri ai Comisiei au recunoscut că nu au avut niciun un aport la elaborarea Raportului. Dacă vor făcute publice înregistrările video, veţi vedea că ceilalţi membri ai Comisiei nu au fost activi şi nu au pus întrebări”.

Alexandr Stoianoglo s-a plâns că nu are acces în Procuratura Generală, iar pentru ca să ajungă la şedinţa CSP a fost umilit să aştepte până i-au permis să intre.

Membrii CSP au acordat calificativul „nesatisfăcător” muncii prestate de către Alexandr Stoianoglo la conducerea Procuraturii Generale şi au propus președintelui Maia Sandu eliberarea din funcție a procurorului general suspendat.

În prezent, Alexandr Stoianoglo este sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru cinci capete de acuzare legate de abuz în serviciu și corupție. Un dosar intentat lui Stoianoglo pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu se află în gestiunea Judecătoriei Chişinău.

Julieta Saviţchi
23/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii